Put za Kunming

Uklanjanje plastičnog otpada, te smanjenje upotrebe pesticida glavni su ciljevi na kojima znanstvenici inzistiraju
Kunming, Kina
 Ben Pipe/Robertharding/Profimedia

Znanstvenici upozoravaju da čovječanstvo upravo uzrokuje šesto masovno izumiranje u povijesti planeta, potaknuto prekomjernom potrošnjom resursa i prenaseljenošću. Milijunima vrsta prijeti izumiranje, uglavnom zbog ljudskih aktivnosti koje ugrožavaju zdravo funkcioniranje ekosustava koji proizvode hranu i vodu.

Stoga konferenciju o biološkoj raznolikosti, koja će se u listopadu ove godine održati u kineskom gradu Kunmingu, prominentni znanstvenici smatraju jednom od posljednjih prilika za ostvarenje "ambicije života u skladu s prirodom do 2050".

Upravo zato uklanjanje plastičnog otpada, te smanjenje upotrebe pesticida za dvije trećine, osnova je novog nacrta sporazuma Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Najnoviji nacrt sporazuma, koji je uslijedio nakon iscrpljujućih pregovora znanstvenika i ekonomista u svibnju i lipnju ove godine (održanih online), vlade država proučit će prije spomenute konferencije u Kunmingu.

Ostali ciljevi Pariškog sporazuma uključuju smanjenje trenutne stope izumiranja biljnih i životinjskih vrsta za 90 posto, jačanje ekosustava,te naravno osiguravanje financijskih sredstava za ostvarenje te vizije.

Europski parlament još je 28. studenog 2019. usvojio je rezoluciju kojom poziva EU da za svoj dugoročni cilj pod Pariškim sporazumom postavi postizanje klimatske neutralnosti do 2050. i smanji emisije za 55 posto do 2030. Drugom rezolucijom zastupnici su proglasili klimatsku krizu. U lipnju 2021. Parlament je usvojio klimatski propis EU-a, čime postizanje klimatske neutralnosti do 2050. u skladu sa Zelenim planom postaje zakonski obvezujuće, a Europljanima i poduzećima daje pravnu sigurnost i predvidljivost potrebnu za planiranje ove tranzicije.

"Uskoro će doći do velikih promjena u procesu proizvodnje hrane. Za samo deset godina bit će nas puno više i trebat će nas sve nahraniti. Zbog toga fokus treba biti na povećanju proizvodnje, ali u simbiozi s okolišem. Zaustaviti zagađivanje okoliša i vode hranjivim tvarima, smanjenje upotrebe pesticida za dvije trećine i uklanjanjem nepotrebne plastike iz upotrebe sigurno će naići na otpor, budući da ti procesi predstavljaju značajne promjene, posebno u poljoprivredi. Svijet mora shvatiti kako mu ne preostaje mnogo vremena da se promijeni", zaključio je supredsjedatelj pregovora Basile van Havre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:41