REVOLUCIONARNO ISTRAŽIVANJE

Po prvi puta dokazana prisutnost mikroplastike u ljudskoj krvi. Kod većine ispitanika pronađene su čestice

Znanstvenici su sada analizirali uzorke krvi 22 anonimna darivatelja, zdravih odraslih osoba, te su kod njih 17 pronašli plastične čestice

Ilustracija

 Nataliia Yankovets/Alamy/Alamy/Profimedia

Mikroplastično zagađenje otkriveno je u ljudskoj krvi po prvi put, a znanstvenici su pronašli sitne čestice kod gotovo 80% testiranih ljudi.

Otkriće pokazuje da čestice mogu putovati po tijelu i doprijeti u organe. Koliki to ima utjecaja na ljudsko zdravlje još nije poznato. No istraživači su zabrinuti jer mikroplastika uzrokuje oštećenje ljudskih stanica u laboratorijskim pokusima, a već je poznato da čestice onečišćenja zraka ulaze u tijelo i uzrokuju godišnje milijune preranih smrti

Ogromne količine plastičnog otpada bacaju se u okoliš, a mikroplastika sada kontaminira cijeli planet, od vrha Mount Everesta do najdubljih oceana. Ljudi su već znali da konzumiraju sitne čestice hranom i vodom, kao i da ih udišu, a pronađene su u izmetu beba i odraslih.

Znanstvenici su sada analizirali uzorke krvi 22 anonimna darivatelja, zdravih odraslih osoba, te su kod njih 17 pronašli plastične čestice. Polovica uzoraka sadržavala je PET plastiku, koja se obično koristi u bocama za piće, dok je trećina sadržavala polistiren koji se koristi za pakiranje hrane i drugih proizvoda. Četvrtina uzoraka krvi sadržavala je polietilen od kojeg su napravljene plastične vrećice.

“Naša studija je prvi pokazatelj da imamo čestice polimera u krvi – to je revolucionarni rezultat. Ali moramo proširiti istraživanje i povećati veličinu uzoraka, broj procijenjenih polimera...Daljnja istraživanja brojnih skupina već su u tijeku.Svakako je razumno biti zabrinut. Čestice su tu i prenose se po cijelom tijelu - rekao je profesor Dick Vethaak, ekotoksikolog na Universiteit Amsterdam u Nizozemskoj

Vethaak je dodao i kako je prethodni rad pokazao da je mikroplastika 10 puta veća u izmetu beba u usporedbi s odraslima i da bebe hranjene plastičnim bočicama gutaju milijune mikroplastičnih čestica dnevno.

Neki od uzoraka krvi sadržavali su dvije ili tri vrste plastike, a Vethaak je priznao da se količina i vrsta plastike znatno razlikuju između uzoraka krvi.

"Veliko je pitanje što se događa u našem tijelu? Zadržavaju li se čestice u tijelu? Prevoze li se do određenih organa, poput prolaska krvno-moždane barijere? I jesu li te razine dovoljno visoke da izazovu bolest? Hitno moramo financirati daljnja istraživanja kako bismo mogli saznati- objašnjava Vethaak.

Novo istraživanje financirala je nizozemska nacionalna organizacija za istraživanje i razvoj zdravlja i Common Seas, socijalno poduzeće koje radi na smanjenju onečišćenja plastikom.

Nedavna studija pokazala je da se mikroplastika može pričvrstiti za vanjske membrane crvenih krvnih stanica i ograničiti njihovu sposobnost transporta kisika. Čestice su pronađene i u posteljici trudnica, a kod trudnih štakora brzo prolaze kroz pluća u srca, mozak i druge organe fetusa.

Novi pregledni rad objavljen u utorak, čiji je koautor Vethaak, procjenjuje rizik od raka i zaključuje: „Hitno je potrebno detaljnije istraživanje o tome kako mikro- i nanoplastika utječe na strukture i procese ljudskog tijela, te mogu li i kako transformirati stanice i inducirati karcinogenezu.”

U Europi svake godine nastane 25 milijuna tona plastičnog otpada, od čega se manje od 30 posto prikuplja radi recikliranja, a dio se izvozi u strane zemlje. Ostatak završi u odlagalištima, spalionicama ili kao otpad u okolišu čime se zagađuju šume, plaže, rijeke i mora. Plastika čini 85 posto otpada na plažama u svijetu.

Europski parlament traži da plastična ambalaža bude prikladna za recikliranje na tržištu EU-a do 2030., reciklažu minimalnih količina određenih plastičnih proizvoda te uspostavljanje standarda reciklaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 00:32