SJEVERNO MORE

I Škotska Prva ministrica Nicola Sturgeon skeptična je prema projektu Cambo i pozvala je britansku vladu da odustane od projekta

Prosvjednica protiv Shella, ilustracija

 Rodger Bosch/Afp/Profimedia

Royal Dutch Shell povukao se iz kontroverznog naftnog projekta u blizini škotskih Shetlandskih otoka, rekavši da projekt više nema ekonomskog smisla za tvrtku.

Tvrtka je u četvrtak priopćila da je odustala od planova za razvoj naftnog polja Cambo u Sjevernom moru, nakon protesta klimatskih aktivista koji žele zaustaviti britanski razvoj novih naftnih i plinskih resursa.

Nakon "sveobuhvatnog pregleda" polja Cambo, Shell je tako "zaključio da ekonomski argumenti za ulaganje u ovaj projekt u ovom trenutku nisu dovoljno jaki", navodi se u priopćenju tvrtke.

Shell je imao 30 posto udjela u projektu Cambo, kojem se protive ekološke skupine koje smatraju da bi Britanija trebala prestati otvarati nova naftna i plinska polja.

-Ovo je mali korak u pravom smjeru u borbi protiv fosilnih goriva. Cambo je potpuno nepotreban i neprihvatljivo je da vlada još uvijek razmišlja o tome da dopusti da se nastavi eksploatacija. Kako Ujedinjeno Kraljevstvo može ugostiti COP26 i tvrditi da je zeleni lider, a istovremeno olakšava projekte? Iz izvješća IPCC-a znamo da se ekstrakcija jednostavno mora zaustaviti. Ipak, povlaćenje Shella pokazuje moć javnog pritiska i grassroots aktivizma -izjavio je za Reuters škotski znanstvenik i ativist, poznat kao Mara.

Škotska tvrtka za naftu i plinSiccar Point, iza koje stoje privatni investicijski fondovi,a koja posjeduje preostalih 70 posto polja, potvrdila je u zasebnoj izjavi da je "Shell donio odluku da u ovoj fazi ne napreduje u ulaganju."

-Cambo je i dalje ključan za energetsku sigurnost i gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva. Iako smo razočarani Shellovom promjenom stajališta nastavit ćemo surađivati ​​s Vladom Ujedinjenog Kraljevstva i širim dionicima na budućem razvoju Camba - rekao je u priopćenju glavni izvršni direktor Siccar Pointa Jonathan Roger.

Roger tvrdi da će razvoj polja 125 kilometara zapadno od Shetlandskih otoka otvoriti 1000 radnih mjesta i pomoći u olakšavanju prelaska Ujedinjenog Kraljevstva na niskougljično gospodarstvo.

I Škotska Prva ministrica Nicola Sturgeon pozvala je britansku vladu da odustane od projekta.

"Dozvole za bušenje nafte izdate prije mnogo godina, trebale bi biti ponovno procijenjene u svjetlu ozbiljnosti klimatskih izvanrednih situacija s kojima se sada suočavamo i u odnosu s našim ciljevima i obvezama o klimatskim promjenama - izjavila je Nicola Sturgeon u kolovozu ove godine.

Tijekom debate u Europskom parlamentu prošloga mjeseca postavilo se i pitanje potrebe povećanja zaliha i kapaciteta za skladištenje plina. Bilo je čak i ideja o određivanju najviše moguće cijene plina jer, smatraju neki zastupnici, ove cijene su rezultat prepuštanja cijena u ruke tržišnih špekulanata. Jedna od spomenutih opcija je zajedničko naručivanje plina za cijelu EU i dogovaranja jedinstvene cijene, onako kako je Komisija naručila cjepiva protiv covida-19 koje svaka država članica EU plaća isto. Trenutačno države članice EU plaćaju različitu cijenu plina, prema sporazumima koje su individualno dogovorile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:25