SMANJENA SREDSTVA

‘Novi ZPP ima velike zahtjeve u pogledu zaštite okoliša, što će pred EU poljoprivrednike i zadruge staviti brojne zahtjeve i promjene‘
Ilustracija
 -/Panthermedia/Profimedia

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović sudjelovao je na on line sastanku predsjedništva Copa - krovnog udruženja poljoprivrednika EU na kojem se razgovaralo u potrebi ubrzavanja pregovora te konačnog postizanja dogovora oko novog ZPP-a, kroz trijalog na relaciji – Europska Komisija, Europsko Vijeće i Europski parlament, priopćili su iz HPK..

„Kao potpredsjednik Copa-e izrazio sam zabrinutost u pogledu razvoja događaja u pregovorima. EU pregovarači moraju preuzeti odgovornost da se postignu kompromis kako u pogledu ekološke, tako i ekonomske i socijalne budućnosti poljoprivrede i ruralnog prostora. Naime, trenutno je "na stolu" prijedlog prema kojem bi 41 posto sredstava proračuna za poljoprivredu trebalo ići u osnovna plaćanja, čime nikako nismo zadovoljni. Smanjivanje sredstava za prvi stup ZPP utjecat će na povećanje problema i smanjivanje dohotka poljoprivrednika diljem EU, a nas u Hrvatskoj to posebno brine“, izjavio je Jakopović, koji je u udruženju COPA potpredsjednik zadužen za područja ekološke poljoprivrede, trgovinskih standarda, informiranja potrošača, pametnu i preciznu poljoprivredu, bioekonomiju, digitalizaciju i mlade poljoprivrednike.

„Kako se pregovori o trijalogu o ZPP-u nastavljaju, Copa i Cogeca izražava duboku zabrinutost zbog zastoja u tim razgovorima. Zajednička poljoprivredna politika određuje prihode milijuna poljoprivrednika koji osiguravaju prehrambenu neovisnost EU kao i održivost ruralnih krajeva, o čemu se danas jako slabo govori u Bruxellesu. Novi ZPP ima velike zahtjeve u pogledu zaštite okoliša, što će pred EU poljoprivrednike i zadruge staviti brojne zahtjeve i promjene o kojim se još uvijek slabo govori i malo zna što nas čeka“, izjavila je predsjednica udruženja COPA Christiane Lambert.

Predsjedništvo krovnog udruženje poljoprivrednika u EU upozorilo je kako prihodi poljoprivrednika u EU padaju, a stalno se govori i o smanjivanju proračuna za ZPP, dok se istodobno poljoprivrednici sve teže nose sa snažnom međunarodnom konkurencijom, zbog čega bi, ovi zahtjevi novog ZPP-a, koji se predlažu, mogli donijeti još više problema za poljoprivrednike i njihove zadruge.

Poljoprivrednici i zadruge u EU podržavaju ekološke zahtjeve i svjesni su problema koje nosi promjena klime te da je važno pristupiti zaštiti okoliša na dugoročan i sustavan način. No, europski pregovarači bi trebali uložiti napore da se pregovori oko novog ZPP, nakon nekoliko godina pregovora, konačno završe kako bi poljoprivrednici u EU znali što ih očekuje i kako bi se počeli na vrijeme pripremati za novo razdoblje u poljoprivredi EU, priopćeno je iz COPA-e.

„Računamo na brzo odobrenje Europskog parlamenta i Vijeća ovog paketa nakon godina pregovora. Što prije postignemo sporazum, prije možemo poduzeti daljnje konkretne radnje u poslovanju naših poljoprivrednika“, zaključilo je predsjedništvo COPA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:21