ZAOKRET NA SJEVERU

Na mnoga važna mjesta postavila je žene te je istaknula da to nije stvar spola, nego da su kompetentne za posao
Kaja Kallas
 Raigo Pajula/AFP

Prva žena na čelu estonske vlade, 43-godišnja odvjetnica i čelnica Reformističke stranke Kaja Kallas, obećala je, polažući prisegu prošli tjedan, da će unijeti promjene u stil i sadržaj vladajućih u toj baltičkoj zemlji. Među svoje glavne ciljeve prva estonska premijerka ubrojila je borbu protiv klimatskih promjena i istaknula je da će njezina vlada biti proeuropska i poštovati europske vrijednosti poput vladavine prava.

Prethodna desničarska koalicijska vlada bila je na čelu zemlje dvije godine, a srušila se nakon korupcijskog skandala zbog kojega je premijer Jüri​ Ratas morao podnijeti ostavku. Ratas je podigao prašinu kad je ušao u koaliciju s ultradesnom strankom EKRE, koja se protivi imigraciji i ima euroskeptične članove koji su hvalili ekonomsku politiku nacista. Glavna točka programa stranke EKRE bio je referendum o tome je li brak isključivo zajednica muškarca i žene. Kad su ulazili u koaliciju, kao uvjet su postavili raspisivanje referenduma koji se trebao održati ove godine, ali zbog pada vlade neće.

Kaja Kallas istaknula je kako se nada napretku po pitanju implementiranja dijelova zakona o istospolnom partnerstvu donesenom prije šest godina, ali je otkrila i da njezina vlada neće tražiti uvođenje istospolnog braka kako ne bi stvarala dodatne podjele u društvu.

S dolaskom Kaje Kallas na čelo vlade Estoniju sada praktički vode žene. To je veliki pomak ako se ima na umu komentare bivšeg vođe stranke EKRE Marta Helmea (71), koji je do prošle godine bio ministar unutarnjih poslova, a finsku 35-godišnju premijerku Sannu Marin nazvao je "prodavačicom". Sada njegovu zemlju vode mlade žene jer je predsjednica Kersti Kaljulaid.

Kaja Kallas kći je bivšeg premijera Siima Kallasa. Na mnoga važna mjesta postavila je žene te je istaknula da to nije stvar spola, nego da su kompetentne za posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:05