PRAVA RADNIKA

Ne postoje pravila niti zakoni koji bi zaštitili radnike kada temperature postanu previsoke
 Jim Watson

Klimatska kriza ugrožava poljoprivredne radnike širom SAD-a koji tijekom cijele godine rade po prekomjernoj vrućini bez ikakve zaštite koja bi ih očuvala od nesnosnih vrućina.

"Zaista je teško raditi po vrućini, no nemamo izbora. Moramo nastaviti raditi čak i kad je nevjerojatno vruće", rekla je Tere Cruz, koja već 15 godina radi na jednoj farmi u Floridi. “Ujutro još bude podnošljivo, ali već prije podneva počinjemo osjećati opaku vrućinu. Osjećate kao da je iz vas isisana sva energija i stvarno je teško nastaviti raditi"- objasnila je Cruz, te dodala kako radnici često povraćaju i padaju u nesvijest , ali nadglednici ih tjeraju da nastave s poslom. Oni koji ne mogu izdržati uvjete rada i vremenske neprilike, ubrzo budu otpušteni i zamijenjeni novima.

Cruz tvrdi kako je najveći problem što ne postoje pravila niti zakoni na saveznoj razini, a koji bi štitili radnike kada temperature postanu previsoke. “ Nismo životinje, već ljudi. većina nas jednostavno ne može raditi na ovakvim vrućinama. No, šefovi to ne žele ili ne mogu prihvatiti“ - poručuje radnica s Floride.

Analizom, koju su u ožujku 2020. proveli istraživači sa Sveučilišta Washington, utvrđeno je da će američki poljoprivrednici, do kraja stoljeća, čak 62 dana na godinu raditi u nemogućim vremenskim uvjetima. Danas se broj takvih dana kreće oko dvadeset.

Vrućinski valovi također su postali češći i intenzivniji tijekom posljednjih nekoliko desetljeća. Lipanj 2021. bio je najtopliji u povijesti Sjedinjenih Država.

Europski parlament prošle je godine usvojio rezoluciju o situaciji prekograničnih i sezonskih radnika u kontekstu krize COVID-19 i šire, koja se bavi pitanjima mobilnosti, radnih uvjeta i sigurnosnih mjera. Zastupnici su pozvali na bolju zaštitu, te jednaka radnička i socijalna prava za sve zaposlenike.

Mnogi mobilni radnici ključni su za važne gospodarske sektore poput poljoprivrede i proizvodnje hrane, socijalnih i zdravstvenih usluga, građevinarstva i prijevoza te također mogu odigrati važnu ulogu u gospodarskom oporavku nakon pandemije. Zato je njihova zaštita izuzetno važna, te bi se radnike koji rade u uvjetima, poput gore spomenutog, pod svaku cijenu trebalo zaštiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:23