POZITIVNA PROMJENA

Microsoft Corp. naručio je istraživanje čiji su rezultati ohrabrujući i na tragu nastojanja EU-a u realizaciji prava na popravak

Ilustracija

 Martin Bernetti/AFP/Profimedia

Pravo na popravak, princip za koji se zalaže Europska unija, doista bi mogao donijeti toliko potrebnu pozitivnu promjenu, u prvom redu smanjiti količinu otpada i emisije stakleničkih plinova, a jedan od najnovijih dokaza moglo bi biti istraživanje koje je naručio Microsoft Corp.

Naime, prema pisanju portala Recycling Magazine, ta je kompanija angažirala treću stranku da napravi studiju kako bi se procijenio učinak njihovih napora da svoje proizvode učine "popravljivijima".

Istraživanje je rezultiralo s nekoliko bitnih zaključaka. Naime, istraživanje je promatralo ukupno sedam proizvoda te pokazalo da njihovo popravljanje umjesto zamjene samih uređaja može dovesti do 92-postotnog smanjenja stvaranja otpada i emisije stakleničkih plinova. Isto tako, kompaniji je dan i niz preporuka kojima može učiniti to isto, među promjene koje se tiču samog pružanja usluge popravka.

Inače, u kontekstu Europske unije, Europski parlament želi uvesti kulturu popravljanja i ponovne upotrebe proizvoda te osvijestiti potrošače o njihovu utjecaju na okoliš. U sklopu usvojene Rezolucije o održivijem jedinstvenom tržištu, zalaže se za to da se građanima osigura tzv. pravo na popravak.

U sklopu "prava na popravak" popravci bi postala sustavna, isplativa i privlačna opcija, što bi se moglo ostvariti na nekoliko načina: produljenja jamstva, osiguranje rezervnih dijelova i povećanje dostupnosti informacija o održavanju i popravcima proizvoda..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:15