VODE SJEVERNE IRSKE

Zasebno izvješće o sveukupnoj kvaliteti vode Sjeverne Irske utvrdilo je da se niti jedan od njezinih plovnih putova ne može smatrati zdravim prema regulativama EU

Rijeka Lagan, Belfast, Sjeverna Irska

 John Guidi/Robertharding/Profimedia

Više od 7 milijuna tona otpadne vode ispušta se svake godine u mora i rijeke Sjeverne Irske svake godine, a utvrđeno jei da su svi zabilježeni plovni putovi u zemlji štetni po zdravlje građana.

Utvrđeno je i da je više od 3 milijuna tona otpada ispušteno diljem gradskog područja Belfasta, u kojem živi više od trećine stanovništva Sjeverne Irske.

Oko 200.000 tona otpadnih voda ispušta se svake godine u slivu Lough Neagha, odakle se dobiva 40% pitke vode Sjeverne Irske, a oko 250.000 tona godišnje se baca blizu obala Lough Ernea u Fermanaghu, u blizini granice s Republikom Irskom.

Brojke su temeljene na podacima o oborinama za 20 godina. U javnost ih je pustio ministar infrastrukture, Nichola Mallon, kao odgovor na pitanje koje je u skupštini postavila Rachel Woods, predsjednica svestranačke skupine za klimatske mjere.

Zasebno izvješće o sveukupnoj kvaliteti vode Sjeverne Irske utvrdilo je da se niti jedan od njezinih plovnih putova ne može smatrati zdravim prema regulativama EU.

Izvješće dokumentira značajno smanjenje stanja 450 rijeka, 21 jezera i 25 “prijelaznih i obalnih vodnih tijela”. Trećina rijeka Sjeverne Irske postigla je "dobar" status 2015. i 2018. godine.

Izvješće za 2021. ne navodi izvor identificiranih onečišćujućih tvari. No aktivisti za zaštitu okoliša i čelnici zaklada za rijeke Sjeverne Irske povezali su nalaze s izlijevanjem otpadnih voda i gnojnica koje su produkt intenzivne, tj. industrijske poljoprivrede.

Europski Parlament odobrio je krajem prošle godine dogovor s državama članicama o reviziji Direktive o vodi za piće usmjerenoj prema poboljšanju kvalitete vode iz vodovoda na cijelom području Europske Unije. Direktiva je rezultat prve uspješno provedene europske građanske Inicijative „Pravo na vodu“. Europska Komisija bi do 2022. godine trebala izraditi popis tvari i spojeva, među kojima su i lijekovi, endokrini disruptori i mikroplastika, koji izazivaju zabrinutost javnosti i znanstvene zajednice i pratiti te tvari u vodi. Određivanjem strožih graničnih vrijednosti za neke onečišćavajuće tvari, uključujući olovo, poboljšat će se kvaliteta vode iz vodovoda. Komisija će izraditi i europske popise tvari koje smiju doći u kontakt s vodom za piće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:43