PAINT A FUTURE

Na pomorskom festivalu u francuskom gradu Sete, udruga Cronaves uključila djecu u međunarodni projekt kako bi izrazila svoje snove

Oslikano jedro na ulici franuskog grada Setea

 Ljubica Vuko

Udruga za očuvanje hrvatske maritimne baštine "Cronaves" iz Splita organizirala je predstavljanje naše zemlje na najvećem mediteranskom pomorskom festivalu "Escale a Sete" koji se od 12. do 18. travnja 2022. održava u francuskom gradu Sete. Hrvatska ovdje posjetiteljima festivala, među kojima je očekivano najviše Francuza, prezentira svoju bogatu maritimnu baštinu, tradicionalnu hrvatsku kuhinju, autohtone proizvode i raznovrsnu turističku i nautičku ponudu. Uz Cronaves, Hrvatsku predstavljaju i Udruga Palagruza iz Komiže kojoj se pridružio i UNESCO Geopark Viški arhipelag, te Grad Vodice. Posjetitelji mogu vidjeti komišku sandulu "Molo Palagruza" i komiške gundule "Jurkovica" i "Lučica", te gajetu "Mila" iz Šepurina na otoku Prviću.

image

Komiška sandula "Molo Palagruza"

Ljubica Vuko

U bogatom i raznovrsnom programu Cronaves je uvrstio i aktivnost iz projekta “Paint a Future” koji je 2000. godine pokrenula nizozemska slikarica Hetty van der Linden. Njezina je ideja omogućiti djeci da slikaju svoje snove. U ostvarenju tih snova pomažu i renomirani umjetnici koji njihove radove uvrštavaju u svoje slike, a nakon što ih prodaju novac se usmjerava u ostvarenje nekih dječjih želja.

image

Sete, oslikavanje platna

Ljubica Vuko

Za vrijeme festivala djeca su svoje snove oslikala bojicama na velikom bijelom platnu koje sada krasi brod iz Komiže. Kako je došlo do realizacije tog projekta kazao nam je Plamenko Bavčević, predsjednik udruge Cronaves.

- Wolgang Idiri, direktor festivala nas je upoznao sa Hetty iz Nizomske, ona nam je poslala boje u Split, mi smo izabrali brod, to je sandula Molo Palagruza, a djeca iz Seta su to oslikala. Djeci se kaže da zamisle da im je ta olovka i boja čarobni štapić kojim mogu ostvariti sve svoje želje i snove u budućnosti. Oni na taj način zamisle što žele u budućnosti i to crtaju. Jedan je napisao “no history, no geography, more sport”, dakle želi manje obveznih predmeta, a više sporta. Svatko je izrazio sebe na neki način. Uglavnom poruka koju djeca šalju je: obojimo budućnost, obojimo viziju svijeta kakvog želimo – pojasnio je Plamenko Bavčević.

Reći će kako se na taj način djecu potiče i na očuvanje planeta, a platno na kojem slikaju može biti jedro ili flok na brodu, kao što je sada postavljeno na komiškoj sanduli u okviru hrvatskog štanda kako bi posjetitelji festivala vidjeli dječje snove.

- U sljedećoj fazi projekta “Paint a Future” to ćemo napraviti u Splitu sa djecom iz udruge Sindrom Down. Kao mentorica djeci sudjelovat će splitska slikarica Nives Čičin-Šain – najavljuje Plamenko Bavčević.

image

Sete, oslikavanje platna

Ljubica Vuko

Spomenimo kako su zaštita i promicanje prava djeteta temeljni cilj djelovanja Europske unije unutar i izvan njezinih granica. To je istaknuto i u Komunikaciji Europske komisije Europskom parlamentu i Vijeću, Europskom gospodarskom i socijalnom odboru regija od 224. ožujka 2021. o Strategiji EU-a o pravima djeteta

Opći cilj strategije je izgradnja najboljeg mogućeg života za djecu u Europskoj uniji i širom svijeta. Dječja prava su ljudska prava. Svako dijete u Europi i diljem svijeta trebalo bi imati ista prava i trebalo bi moći živjeti bez diskriminacije, optuživanja ili zastrašivanja bilo koje vrste. To je društveni, moralni i ljudski imperativ o kojem ovise djeca, koja čine gotovo petinu stanovništva EU-a i trećinu stanovništva svijeta, i šira zajednica. Potrebno je osigurati da sva djeca mogu ispuniti svoj potencijal i imati vodeću ulogu u društvu – bilo da je riječ o borbi za pravednost i jednakost, jačanju demokracije ili pokretanju digitalne i zelene tranzicije, naglašeno je u tom dokumentu.

Zastupnici Europskog parlamenta u raspravi prije usvajanja Rezolucije o pravima djece u okviru strategije Europske unije o pravima djeteta, zatražili su od Komisije, ali i država članica dodatne mjere za učinkovitije sprečavanje nasilja, unapređenje obrazovanja, zaštitu mentalnog zdravlja, digitalnu uključivost te rješavanje izazova koje je nametnula pandemija covida-19 i s njom povezane mjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:58