ALOK SHARMA

Ujedinjeno Kraljevstvo odgovorno je za nadgledanje pregovora i postizanja dogovora među predstavnicima gotovo 200 prisutnih zemalja
Alok Sharma na otvaranju konferencije COP 26 u Glasgowu
 Christopher Furlong/Pa Images/Profimedia

Alok Sharma, predsjednik klimatskog summita Cop26 i član Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva pozvao je globalne čelnike da "napuste duhove prošlosti" i daju nova obećanja o smanjenju emisija jer svijetu ponestaje vremena da zadrži zagrijavanje ispod 1,5C.

Prije samog početka konferencije Sharma nije mogao sa sigurnošću reći da će dvotjedni događaj završiti dogovorom koji će održati nadanja o smanjenju globalnog zagrijavanja.

Kao zemlja domaćin, Ujedinjeno Kraljevstvo odgovorno je za nadgledanje pregovora i postizanja dogovora među predstavnicima gotovo 200 prisutnih zemalja.

Pregrijani svijet doveo bi do katastrofalnih porasta razine mora, sve gorih toplinskih valova i sve dužih suša koje bi desetke milijuna ljudi ostavile bez domova i hrane. Delegati iz gotovo 200 zemalja bit će uključeni u postizanje sporazuma kako bi se spriječili takvi scenariji, a klimatski stručnjaci upozoravaju da imaju vrlo malo prostora ili vremena za manevar.

Globalne prosječne temperature već su porasle za 1,1C od industrijske revolucije i samo će stroga smanjenja emisija spriječiti da to povećanje pređe 1,5C. Međutim, očekuje se da će se zemlje u razvoju sukobiti s bogatijim zemljama oko željene financijske pomoći, za koju smatraju da su im ove dužne dati kako bi uvele zelenu tehnologiju kao zamjenu za njihov ugljen i naftu. Istodobno, arapske države žele nastaviti bušiti naftu što je dulje moguće, dok pacifičke otočne države – koje bi prve mogle mogle biti ugrožene naglim porastom razine mora – traže brzi prekid vađenja svih fosilnih goriva. Zadatak Borisa Johnsona i Sharme bit će osigurati sporazum između ovih konkurentskih skupina.

Sve države članice skupine G20 trebale bi pokazati globalno vodstvo i obvezati se na postizanje klimatske neutralnosti najkasnije do 2050. godine, smatraju zastupnici Europskog parlamenta. Također pozivaju Komisiju da osnuje međunarodni klimatski klub s drugim velikim emiterima stakleničkih plinova (GHG) s ciljem postavljanja zajedničkih standarda i podizanja ambicija u cijelom svijetu, uključujući i kroz zajednički mehanizam granične prilagodbe emisija ugljika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:45