JULIJE DOMAC

Dodao je i kako je zanimljiv podatak da su u Njemačkoj fotonaponske elektrane 33 posto u vlasništvu fizičkih osoba
Dr. Julije Domac
 Zeljko Puhovski/Cropix

O potrebi energetske tranzicije postoji suglasje na različitim razinama odlučivanja u Hrvatskoj. Dio je to i šire europske politike koje su zacrtale i europske institucije, od Europske komisije i Europskog parlamenta do drugih koje su angažirane na putu prema Europi kao klimatski neutralnom kontinentu do 2050. godine.

U ostvarenju tog visokog cilja važna je i uloga građana, a sve se češće i kod nas koristi termin “građanska energija”. I hrvatski strateški dokumenti otvaraju prostor da se električna energija proizvodi na krovovima kuća i industrijskih pogona. Prostora za iskorak itekako ima.

Početkom ožujka Vijeće za energetsku tranziciju Predsjednika RH Zorana Milanovića na svojoj 4. sjednici predstavilo je Smjernice za poticanje izgradnje integriranih sunčanih elektrana kod građana i poduzetnika, te ih je uručilo ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, koji je također, kao i predsjednik Milanović, sudjelovao na sjednici, i to u trenutku kada su tijeku izmjene i dopune zakonskog okvira u području obnovljivih izvora energije.

Smjernice

Ovog utorka o tim smjernicama dr.sc. Julije Domac, posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu i predsjednik spomenutog Vijeća, govorio je na on-line dijalogu na temu “Građani u energetskoj tranziciji” koji su organizirali udruga Terra Hub i Zelena energetska zadruga kao partneri najveće europske zajednice znanja i inovacija za klimu EIT Climate-KIC, a u okviru projekta 'Prema otvorenoj, poštenoj i održivoj Europi u svijetu - projekt predsjedanja EU-om 2019.-2021.'. Projekt financira Europska unija, a provode finska nevladina platforma za razvoj Fingo, rumunjska platforma FOND, hrvatska platforma CROSOL i CONCORD, Europska konfederacija nevladinih organizacija za pomoć i razvoj.

Vijeće za energetsku tranziciju PRH predložilo je ugradnju ovih smjernica u Zakon o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji i u Zakon o tržištu električne energije i o tome se kako je kazao dr. Domac vodi konstruktivan dijalog s resornim Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja. U svom izlaganju naveo je i primjer Njemačke gdje se većina instalacija odnosi na male instalacije u vlasništvu građana i energetskih zajednica.

- Primjer Njemačke je indikativan. Čak 98 posto svih fotonaponskih elektrana spojeno je na decentraliziranu niskonaponsku mrežu što mijenja percepciju da je za veći udio fotonaponskih elektrana potrebno puno ulagati u infrastrukturu. Primjer Njemačke, tehnološki visoke razvijene energije, to pokazuje i dobro je kad se vode rasprave o novom Zakonu o tržištu električne energije imati pred očima ovaj primjer, kao i podatak da će Njemačka biti u stanju do 2030. godine primiti u mrežu daljnjih 50 GW fotonaponskih instalacija bez značajnijih intervencija na postojećoj elektroenergetskoj mreži. Znam, naravno, da postojeća elektroenergetska mreža nije u istom stanju u Njemačkoj i Hrvatskoj i da se nigdje ne može primijeniti copy-paste, ali je primjer koji dosta govori i koji treba uzeti u obzir – istaknuo je dr. Domac.

Cijena fotonaponskih sustava pada

Dodao je i kako je zanimljiv podatak da su u Njemačkoj fotonaponske elektrane 33 posto u vlasništvu fizičkih osoba, 16 posto u vlasništvu poljoprivrednih proizvođača, a tek jedan manji dio u vlasništvu velikih energetskih kompanija.

Kazao je i kako je činjenica da prosječna cijena izgradnje malih fotonaponskih sustava pada, a očekuje se da će se to nastaviti što će utjecati na dostupnost i mogućnost korištenja fotonaponskih elektrana kod građana i energetskih zajednica.

- Podatak da će do 2050. godine polovica građana Europske unije biti u mogućnosti proizvoditi vlastitu energiju je itekako značajan, mi moramo hrvatskim građanima pružiti istu takvu šansu. To je ne samo osnova za veću otpornost građana i države kao cjeline već i jamac za pozitivne promjene u politici. U energetici se vrti ogroman novac i upravo ta disperzija investicija, ta demokratizacija energetike pozitivno će utjecati na razinu korupcije i političke okolnosti koje utječu na sve nas. Trebamo otvoriti vrata građanima u energetskoj tranziciji - poručio je Julije Domac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:47