BUDŽET OD 30 MLRD. EURA

Instrument za povezivanje Europe je fond EU namijenjen ulaganju u paneuropsku infrastrukturu
Ilustracija, brzi vlak Frecciarossa u Milanu
 Stefan Huwiler/Imagebroker/Profimedia

Pregovarači Europskog parlamenta i Vijeća postigli su dogovor o nadogradnji Instrumenta za povezivanje Europe i budžetu kojim će se financirati projekti u sektorima prometa, digitalizacije i energetike u razdoblju do 2021. do 2027. godine.

Instrument za povezivanje Europe je fond EU namijenjen ulaganju u paneuropsku infrastrukturu, odnosno prometne, energetske i digitalne projekte s ciljem bolje povezanosti između država članica.

Prema načelnom dogovoru, budžet instrumenta iznosit će oko 30 milijardi eura, a svi projekti koji će se financirati u sklopu njega bit će u skladu s klimatskim i energetskim planovima cijele Europske unije, ali i samih država članica.

Doduše, priča još nije finalizirana. Neslužbeni dogovor trebaju odobriti Odbor stalnih predstavnika Vijeća te odbori Europskog parlamenta za promet i industriju, a zatim i samo Vijeće i Europski parlament.

"Program će financirati ključne projekte država članica koji se tiču prekogranične povezanosti i obnovljive energije te omogućiti Europi da napravi iskorak prema digitalnom i klimatski neutralnom gospodarstvu", istaknula je izvjestiteljica za industriju, istraživanje i energetiku Henna Virkkunen (EPP).

Na postignuti dogovor osvrnuo se i izvjestitelj za promet i turizam Marian-Jean Marinescu (EPP) te istaknuo kako je zadovoljan što su osigurali buduće financiranje kojim će se modernizirati i proširiti infrastruktura u Europi.

"Moderne i učinkovite konekcije koristit će svim Europljanima, doprinijeti većem rastu i kreiranju radnih mjesta diljem EU. Veći broj investicija također će pomoći sektoru prometa da se nosi s mnogim izazovima koji proizlaze iz dekarbonizacije s kojom će se on suočiti u skoroj budućnosti", istaknuo je, dok je njegov kolega i suizvjestitelj Dominique Riquet (Renew) dodao "kako će bez nadogradnje infrastrukture u kontekstu digitalne i klimatske tranzicije biti nemoguće postići ciljeve Zelenog plana".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:12