PROBLEM JE - INDIJA

Potpisan novi klimatski pakt, predsjednik summita se rasplakao pred svima: ‘Ispričavam se‘

Nezadovoljni su i predstavnici siromašnih država koji smatraju da su na summitu COP26 doživjeli poraz

Alok Sharma

 Paul Ellis/AFP

Na klimatskom skupu COP26 u Glasgowu u posljednji trenutak je postignut i potpisan novi klimatski pakt, prenosi BBC.

No nakon indijskog prigovora, dio koji zahtjeva “postupno ukidanje” ugljena ublažen je na “postupno smanjivanje”.

Alok Sharma, ministar britanske vlade i predsjednik summita COP26, rekao je da je dogovor "nesavršen", ali je pokazao "da postoji globalni konsenzus oko klimatskih pitanja". Zbog indijske reakcije izrazio je žaljenje, no istaknuo je kako je ublažavanje bilo nužno kako bi se pakt zaštitio.

- Nadam se da možemo napustiti ovu konferenciju ujedinjeni, pošto smo zajedno kao jedno, isporučili nešto značajno za ljude i planet - kazao je Sharma, ispričao se i rasplakao pred svima.

Indijski ministar za klimatska pitanja Bhupender Yadav zapitao je okupljene kako to zemlje u razvoju mogu obećati postupno ukidanje subvencija za ugljen i fosilna goriva kada se "još moraju baviti svojim razvojnim programima i iskorjenjivanjem siromaštva".

Siromašne zemlje također su ostale frustrirane paktom, budući da smatraju kako njime nisu riješeni problemi uzrokovani ekstremnim vremenskim prilikama, a koje pogađaju zemlje Trećeg svijeta daleko jače i češće nego što se predviđalo. Prevladavajuće mišljenje njihovih predstavnika je da financijska sredstva koja su predviđena za siromašne države kako bi im se pomoglo ulagati u zelenu tehnologiju i smanjenje emisija, te na prilagodbu utjecajima klimatske krize, neće biti dovoljna.

Premda bi, prema obećanjima, do 2050. financijska pomoć određenim siromašnim državama trebala biti jednaka petini njihova BDP-a, bogate nacije nisu uspjele dogovoriti bilo kakav mehanizam za financiranje gubitaka i štete.

- Izuzetno smo razočarani i u dogledno vrijeme ćemo izraziti svoju pritužbu - izjavila je Lia Nicholson, vodeća pregovaračica za Antigvu i Barbados, koja predsjedava Savezom malih otočnih država.

Zemlje sudionice skupa pristale su se ponovno naći dogodine kako bi vidjele kakav je napredak postignut.

-Čaša je definitivno više pola puna nego pola prazna, ali ima još puno toga što se mora napraviti. Iako je vrlo pozitivno što svi sada kao cilj prihvaćaju ugljičnu neutralnost, veliki je problem što je planirano premalo toga da se napravi do 2030. Također ostaje problematično to što zemlja poput Kine ne želi biti ugljično neutralna prije 2060. Moramo djelovati brže kako bi naša djeca i unuci imali priliku kontrolirati klimatske promjene- rekao je Peter Liese, potpredsjednik delegacije Europskog parlamenta koja je sudjelovala na klimatskim pregovorima u Glasgowu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2022 21:10