SVE PO STAROM

Rastu proizvodnje ugljena pridonijela je i globalna kriza opskrbe plinom, poručuju iz Međunarodne agencije za energiju

Rudnik ugljena u Indiji

 Universal Images Group Limited/Alamy/Alamy/Profimedia

Proizvodnja energije iz ugljena ove godine će ponovno značajno rasti, a prema prognozama Međunarodne agencije za energiju (IEA) 2022. potražnja za ugljenom će nastaviti rasti.

Količina električne energije proizvedene iz elektrana na ugljen ove je godine porasla za 9 posto, kaže se u izvješću nadzornog tijela agencije IEA.

Proizvodnja ugljena pala je za 4% u 2020. jer je pandemija izazvala globalno gospodarsko usporavanje, ali IEA napominje da je tome, između ostaloga, pridonijela i globalna kriza opskrbe plinom, koja je prouzročila rekordno visoke cijene diljem svijeta.

Agencija je otkrila da je globalna potražnja za ugljenom, uključujući proizvodnju cementa i čelika, ove godine porasla za 6 posto. Iako ukupna potražnja za gorivom nije rekordna kao 2013. i 2014., IEA je upozorila da će se bez političke intervencije taj rekord sljedeće godine premašiti.

-Ugljen je najveći pojedinačni izvor globalnih emisija ugljika, a ovogodišnja povijesno visoka razina proizvodnje energije iz ugljena zabrinjavajući je pokazatelj koliko je svijet daleko od svoga cilja da smanji postigne nultu emisiju. Bez snažnih i hitrih mjera odgovornih država – na način koji je pošten, pristupačan i siguran za one koji su najviše pogođeni – imat ćemo male šanse ograničiti globalno zatopljenje na 1,5C- kazao je Fatih Birol, izvršni direktor IEA.

Podsjetimo, izvješće dolazi nekoliko tjedana nakon završetka klimatskih pregovora na konferenciji COP26 u Glasgowu, koji su završili žestokim nesuglasicama baš oko ugljena. Tada je intervencija Indije u posljednjem trenutku uspješno razvodnila globalni plan o smanjenju korištenja ugljena.

-Naravno da nismo učinili dovoljno, no u usporedbi sa SAD-om, Kinom, Rusijom, Indijom i Brazilom, učinili smo mnogo. EU ne može nikome izravno nametati klimatske politike, no može voditi svojim primjerom te stvarati pritisak uvjetovanim pristupom na jedinstveno tržište na kojem svi žele trgovati- kazao je nakon summita Cop26 , supredsjedatelj kluba Zelenih u Europskom parlamentu Philippe Lambert.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:51