ISTRAŽNI ODBOR

Usvojene su i preporuke koje će biti temelj za nova pravila za prijevoz životinja u Europskoj uniji

Ilustracija

 Hugo Borges/AFP

Istražni odbor Europskog parlamenta za zaštitu životinja tijekom prijevoza (ANIT) u četvrtak je glasao o izvješću o navodnim kršenjima europskih pravila o zaštiti životinja tijekom prijevoza, unutar i izvan EU-a i nacrtu preporuka Komisiji i državama članicama za poboljšanje trenutačnih pravila.

Odbor je usvojio izvješće većinom od 30 glasova, 0 protiv i 1 suzdržani, a preporuke sa 24 glasa za, 1 protiv i 5 suzdržanih.

Preporuke, o kojima će se glasati na plenarnoj sjednici Parlamenta u siječnju, bit će temelj za nova pravila za prijevoz životinja u Europskoj uniji, uključujući posebne standarde za dobrobit životinja.

O tome je izvijestio Klub zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza koji je pozvao na primjenu najviših mogućih standarda u prijevozu životinja, uključujući zabranu prijevoza životinja mlađih od 5 tjedana, vremenska ograničenja bez obzira na način prijevoza i maksimalno 8 sati putovanja u cestovnom i zračnom prijevozu. Neki od tih uvjeta, kako su objavili, nisu usvojeni u konačnim zaključcima.

Predsjednica Istražnog odbora za zaštitu životinja tijekom prijevoza, europarlamentarka Tilly Metz (Zeleni/EFA) izjavila je kako nažalost nakon godinu i pol dana saslušanja i teških pregovora, preporuke odbora ne ispunjavaju očekivanja nevladinih organizacija i građana.

Izvješće utvrđuje, istaknula je, brojne nedostatke postojećeg sustava prijevoza životinja kao i potrebu za strožijim pravilima.

- Preporuke uključuju zabranu prijevoza visoko gravidnih ili životinja mlađih od 5 tjedana te ograničenje od 8 sati za prijevoz do klanja. Ali, jedan od ključnih zahtjeva kojim bi se prijevoz poboljšao, a to je ograničenje vremena putovanja na 8 sati, nije dobio većinu. U siječnju će naši kolege imati priliku pokazati više ambicija na plenarnoj sjednici. To će biti naša posljednja prilika da pokažemo Komisiji i državama članicama kakav sustav želimo: industrijski u kojem žive životinje u prijevozu prođu pola svijeta u užasnim uvjetima ili održivi regionalni prehrambeni sustav u kojima se životinje uzgajaju i kolju na razumnim udaljenostima – istaknula je Tilly Metz.

Europska komisija najavila je kako će do kraja 2023. uskladiti zakonodavstvo o dobrobiti žvotinja, uključujući Uredbu o prijevozu životinja, u skladu s najnovijim znanstvenim dokazima.

Kako je pojašnjeno na portalu Europskog parlamenta, pravila EU-a o zaštiti životinja tijekom prijevoza odobrena su 2004. godine. U rezoluciji usvojenoj 14. veljače 2019. Parlament poziva na bolju provedbu, sankcije i skraćivanje vremena putovanja.

Zastupnici su 19. lipnja 2020. odlučili osnovati ANIT kojemu je zadaća istražiti navodna kršenja u primjeni prava EU-a o zaštiti životinja tijekom prijevoza i povezanih operacija u EU-u i izvan njega, te osigurati da Komisija i države članice na ispravan način provode propise.

Tijekom rasprave 2. prosinca 2020. zatražili su da poljoprivredna politika EU-a poboljša dobrobit životinja tijekom prijevoza, te pozvali Komisiju da podrži skraćivanje opskrbnih lanaca, potakne prijevoz mesa umjesto živih životinja i zajamči uvoz u skladu sa standardima EU-a o dobrobiti životinja.

U travnju 2021. Istražni odbor za zaštitu životinja tijekom prijevoza poručio je da je neprovođenje trenutnih pravila o dobrobiti životinja tijekom prijevoza neprihvatljivo i pozvao na konkretne mjere za rješavanje problema, uključujući mjere protiv država članica koje ne provode postojeća pravila EU-a.

Na stranicama EP-a pojašnjeno je i kako duga putovanja uzrokuju stres za životinje koje u vozilima pate od manjka prostora, promjene temperature, ograničene hrane i vode i kretanja vozila. Zbog nedostatne opreme ili loših vremenskih uvjeta, životinje se mogu ozlijediti ili razboljeti tijekom putovanja. Dodatni problem predstavljaju dugačke kontrole na granicama prilikom ulaska u treću zemlju.

Inače, EU pravila o dobrobiti životinja odražavaju pet prava: pravo na hranu i vodu; na udobnost; pravo na život bez boli, ozljeda i bolesti; na prirodno ponašanje i pravo na život bez straha i uznemirenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:58