KINEZI ODLUČILI

Peking je u četvrtak objavio i svoj dugo očekivani nacionalni plan o emisijama stakleničkih plinova
Kineski predsjednik Xi Jinping
 Noel Celis/AFP

Službeno je potvrđeno kako će se kineski predsjednik Xi Jinping pojaviti na klimatskom summitu Cop26 UN-a u Glasgowu sljedećeg tjedna samo putem video veze. Tako je priopćilo kinesko ministarstvo vanjskih poslova, nakon tjedana nagađanja o tome kakvu bi ulogu Xi mogao imati na sastanku koji počinje u nedjelju. Xi nije napustio Kinu od prošle godine, kada je njegovu zemlju prvi put zahvatila pandemija.

Peking je u četvrtak objavio svoj dugo očekivani nacionalni plan o emisijama stakleničkih plinova. Nacionalno utvrđeni doprinos (NDC) dostavljen UN-u kaže da će emisije dostići vrhunac do 2030. i biti smanjene na neto nulu tri desetljeća kasnije. Aktivisti i analitičari kažu da dokument predstavlja mali napredak u odnosu na prethodno najavljene ambicije najvećeg svjetskog emitera ugljika, razočaravajući promatrače vitalnih pregovora o klimi. No novi kineski klimatski plan nije u skladu s globalnim ciljem grijanja Cop26, kažu klimatski stručnjaci.

-Postojao je veliki otpor unutar sustava da se prihvate veće odluke koje bi bile u skladu s međunarodnim ambicijama- rekao je Li Shuo iz Greenpeace Asia za novinsku agenciju Reuters.

Konferenciji neće, na preporuku liječniku, sudjelovati niti britanska kraljica Elizabeta.

Sve države članice skupine G20 trebale bi pokazati globalno vodstvo i obvezati se na postizanje klimatske neutralnosti najkasnije do 2050. godine, smatraju zastupnici Europskog parlamenta. Također pozivaju Komisiju da osnuje međunarodni klimatski klub s drugim velikim emiterima stakleničkih plinova (GHG) s ciljem postavljanja zajedničkih standarda i podizanja ambicija u cijelom svijetu, uključujući i kroz zajednički mehanizam granične prilagodbe emisija ugljika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:18