ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU

Temperature na Antarktiku dosegnule su rekordne razine tijekom vikenda. Izmjereno je nevjerojatnih 40 stupnjeva Celzijevih iznad normale

Ilustracija, otapanje ledenjaka na Antarktiku

 David Ball/Alamy/Alamy/Profimedia

Zapanjujući toplinski valovi na oba Zemljina pola izazivaju uzbunu među klimatskim znanstvenicima, koji su upozorili da bi događaji bez presedana mogli signalizirati brži i nagli klimatski slom.

Temperature na Antarktiku dosegnule su rekordne razine tijekom vikenda, gdje je mjestimice izmjereno nevjerojatnih 40 stupnjeva Celzijevih iznad normale.

Istodobno, meteorološke postaje u blizini sjevernog pola također su pokazale znakove otapanja, s temperaturama 30C iznad normalnih, dostižući razine koje se obično postižu daleko kasnije tijekom godine.

U ovo doba godine Antarktik bi se nakon ljeta trebao ubrzano hladiti, a Arktik tek polako izlazi iz zime. Neviđeno je da se na oba pola istovremeno događa takvo zagrijavanje.

Brzi porast temperatura na polovima upozorenje je na poremećaje u klimatskim sustavima Zemlje. Prošle godine, u prvom poglavlju sveobuhvatnog pregleda znanosti o klimi, Međuvladin panel za klimatske promjene upozorio je na signale zatopljenja bez presedana koji se već javljaju, što je rezultiralo nekim promjenama – poput polarnog topljenja – koje bi brzo mogle postati nepovratne.

Opasnost je dvojaka: toplinski valovi na polovima snažan su signal štete koju čovječanstvo nanosi klimi; a otapanje bi također moglo potaknuti daljnje kaskadne promjene koje će ubrzati klimatski slom. Kako se led polarnog mora topi, osobito na Arktiku, otkriva tamno more koje apsorbira više topline nego reflektirajući led, dodatno zagrijavajući planet. Velik dio antarktičkog leda prekriva kopno, a njegovo otapanje podiže razinu mora.

Znanstvenici su upozorili da su događaji koji su se odvijali bili "povijesni", "bez presedana" i "dramatični".

Michael Mann, direktor Znanstvenog centra o zemaljskom sustavu na Sveučilištu Pennsylvania State, rekao je da je zabilježeno ekstremno vrijeme u zabrinjavajućem obimu premašuje predviđanja.

Mark Maslin, profesor na University College London, smatra da smo ušli u novu ekstremnu fazu klimatskih promjena mnogo ranije nego što smo očekivali.”

James Hansen, bivši NASA-in glavni znanstvenik i jedan od prvih koji je upozorio vlade na globalno zagrijavanje prije više od tri desetljeća, rekao je za Guardian da je zagrijavanje polova zabrinjavajuće.

U izvješću Europskog parlamenta navedeno je i kako je od 1989. do 2018. temperatura na Antarktici porasla za 1,8 °C, što je tri puta više od globalnog prosjeka. a prema predviđanjima ledene ploče na Grenlandu i Antarktici sve brže će gubiti masu tijekom 21. stoljeća i nakon toga.

Zastupnik Cesar Luena (S&D) kazao je kako nažalost postoji sve veći interes za komercijalno iskorištavanje resursa Antarktike koja je temeljno područje za opstanak našeg planeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:14