NACIONALNA KATASTROFA

Za sekvoje se nekad smatralo da su otporne na vatru. To što su intenzivne vatre gorjele dovoljno vruće i dovoljno visoko da ubiju toliko ovih divova, jasno govori o učinicima klimatske krize

Vatrogasci zamataju sekvoju u foliju kako bi ju zaštitili od požara, 2021.

 Patrick T. Fallon/Afp/Profimedia

Šumski požari ubili su tisuće divovskih sekvoja ove godine, što znači da je u proteklih dvije godine izgorila petina najvećih stabala na Zemlji.

Požari u nacionalnom parku Sequoia i okolnoj nacionalnoj šumi koja također nosi ime tog stabla zahvatili su više od trećine šumaraka u Kaliforniji i zapalili preko 3000 sekvoja. Požari na istom području prošle godine uništili su, ovisno o procjenama, od 7.500 do 10.400 sekvoja.

Sekvoje su najveće drveće po volumenu i autohtono su u samo oko 70 šumaraka razasutih duž zapadne strane lanca Sierra Nevada. Nekada su se smatrale gotovo vatrootpornima. To što su intenzivne vatre gorjele dovoljno vruće i dovoljno visoko da ubiju toliko ovih divova, jasno govori o učinicima klimatske krize.

"Otrežnjujuća stvarnost je da smo vidjeli još jedan ogroman gubitak ograničene populacije ovih stabala koja su nezamjenjiva. Koliko god ova stabla bila spektakularna i moćna, ne možemo ih uzeti zdravo za gotovo. Kako bismo osigurali da budu tu za našu djecu, unuke i praunuke, potrebno je nešto poduzeti- rekao je Clay Jordan, nadzornik nacionalnih parkova Sequoia i Kings Canyon.

Kako bi se takvi slučajevi pokušali minimalizirati, Europski parlament jednakopravno s Vijećem sudjeluje u izradi zakonodavstva u brojnim područjima koja imaju doticaj sa šumama, osobito u domenama poljoprivrede ili okoliša (u okviru redovnog zakonodavnog postupka).

Parlament je odlučio sastaviti i dva nezakonodavna izvješća o vlastitoj inicijativi: jedno o jačanju mjera Unije za zaštitu i obnovu svjetskih šuma (Rezolucija Europskog parlamenta od 16. rujna 2020. o ulozi EU-a u zaštiti i obnovi svjetskih šuma i drugi o novoj europskoj strategiji za šume (Rezolucija Europskog parlamenta od 8. listopada 2020. o europskoj strategiji za šume – daljnji koraci ). U vezi s prvim izvješćem Parlament je također usvojio zakonodavno izvješće o vlastitoj inicijativi o globalnom krčenju šuma (Rezolucija Europskog parlamenta od 22. listopada 2020. s preporukama Komisiji o pravnom okviru EU-a za zaustavljanje i poništavanje globalnog krčenja šuma koje je uzrokovao EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:05