PROMJENA CIKLUSA

Prije 2011. razine zagađenja dostigle su vrhunac u proljeće i smanjivale se u kasno ljeto. U novijem razdoblju koje su istraživači analizirali, od 2012. do 2018., počeo se javljati novi trend

Požar na zapadu SAD-a, ilustracija

 Paul Kitagaki Jr./Zuma Press/Profimedia

Crni dim, kao posljedica katastrofalnih požara, koji su se proteklih godina širili sjeverozapadom SAD-a, prouzročili su porast razine ugljičnog monoksida u atmosferi, te su zagađivači tako poništili nedavna smanjenja emisija, otkrili su znanstvenici iz Nacionalnog centra za istraživanje atmosfere. Pa dok se američki zapad suočava sa sve većim prijetnjama od velikih požara, istraživači su dokumentirali utjecaj dima na javno zdravlje.

-Naše istraživanje pridonosi rastućem broju istraživanja koja pokazuju da požari, posebno oni u sjeverozapadnoj regiji Pacifika – postaju sve pogubniji po kvalitetu zraka u Sjevernoj Americi-rekla je za Guardian dr. Rebecca Buchholz, projektna znanstvenica u Nacionalnom centru za atmosferska istraživanja.

Promatrajući ugljični monoksid, plin koji se emitira tijekom požara, istraživači su analizirali utjecaj na atmosfersku kemiju od 2002. do 2018. Iako su se znanstvenici oslanjali na podatke o ugljičnom monoksidu, istraživanje je također pružilo okvir za razumijevanje kako bi drugi izvori onečišćenja mogli biti povezani s požarima.

Tim, u kome su bili znanstvenici iz cijelog svijeta, otkrio je da opasna razina zagađivača doseže vrhunac u kolovozu, što je odstupanje od ranije utvrđenih godišnjeg ciklusa, te "nam govori da požari ugrožavaju sposobnost atmosfere da se sama očisti".

Na globalnoj razini, koncentracije ugljičnog monoksida smanjile su se za pola postotnog boda godišnje tijekom 16-godišnjeg razdoblja istraživanja. Prije 2011. razine zagađenja u SAD-u dostigle su vrhunac u proljeće i smanjivale se u kasno ljeto. U novijem razdoblju koje su istraživači analizirali, od 2012. do 2018., počeo se javljati novi trend.

U kolovozu – kada se očekivalo da će CO biti doveden do najnižih točaka – došlo je do skokova. Znanstvenici su otkrili da to ne utječe samo na atmosferski ugljični monoksid, već je on pronađen i bliže površini Zemlje. Odstupanje od svjetskog trenda bilo je najjači na sjeverozapadu Pacifika, gdje je tijekom tih mjeseca i veliki rizik od šumskih požara.

Nalazi studije potkrijepljeni su četirima različitim globalnim mjerenjima požarnih emisija, koji su dosljedno pokazivali da su emisije ugljičnog monoksida od požara dostigle vrhunac na sjeverozapadu Pacifika u kolovozu. Podaci iz dva druga popisa koji katalogiziraju emisije iz ljudske aktivnosti pokazuju da se ugljični monoksid nije povećavao u regiji tijekom razdoblja istraživanja, što je pomoglo istraživačima da isključe druge uzroke rasta ugljičnog monoksida u kolovozu i njegovog širenja.

Sve veći broj istraživanja pokazao je kako šumski požari koji bjesne na zapadu mogu negativno utjecati na kvalitetu zraka i to ne samo lokalno. Tako je zbog izmaglice nastale od požara sunce nad New Yorkom se doimalo zlokobno crveno. U 2020., najgoroj sezoni požara u povijesti, razine najopasnije vrste onečišćenja zraka porasle su za 7% u SAD-u, i to čak i nakon što su obustave rada zbog pandemije rezultirale strmoglavim smanjenjem upotrebe fosilnih goriva.

Otrovni iz požara opasan je, te je odgovoran za gubitak više od 15.000 života u SAD-u svake godine. Neki znanstvenici kažu da će se taj broj udvostručiti do kraja stoljeća, a gotovo tri četvrtine bolničkih prijema povezanih s udisanjem dima bilo je zabilježeno izvan zapada SAD-a.

Iako još uvijek postoje neka pitanja o povezanosti požara i klimatske krize, jasno je da visoke temperature potiču isušivanje krajolika i pripremaju pogodno tlo za spaljivanje. Same požare i dalje uglavnom izazivaju ljudi, al kako se zapad sve više zagrijava, očekuju se i veći požari.

-Definitivno postoji povezanost između požara i klimatskog zagrijavanja. Premda i dalje ostaju velika pitanja o specifičnim odnosima između njih dvoje. Ovo istraživanje pokazuje da požari imaju velik učinak na kvalitetu zrak.a Bit će važno odsada na kolovoz početi gledati kao na mjesec kada zrak počinje biti značajno lošiji - zaključila je Bucholz.

Europski Parlament zabrinut je zbog neprovođenja Direktive o nacionalnim gornjim graničnim vrijednostima emisija, te upozorava da od 2010. nisu pokrenuti postupci zbog povrede obveze u pogledu emisija iznad gornjih graničnih vrijednosti utvrđenih Direktivom o nacionalnim gornjim graničnim vrijednostima emisija, iako tri države članice nikada nisu prijavile emisije amonijaka ispod njihove gornje granice

Zato je pozivao je Komisiju da poduzme pravne korake čim sazna da se propisi EU-a o kvaliteti zraka ne provode i da brzo reagira pokretanjem sudskih postupaka i sankcijama kad se utvrde povrede

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:05