NESLAVNI REKORD

Tajge Sibira ispumpale su 970 megatona ugljičnog dioksida u atmosferu - više nego sve šume u ostatku svijeta zajedno
Vatrogasci se bore s požarom u Rusiji, 2021.
 Maksim Bogodvid/AFP

Rusija je pretrpila najgoru sezonu šumskih požara u modernoj povijesti, prema podacima ruske Agencije za šumarstvo, koje je analizirao Greenpeace.

Požari su uništili više od 18,16 milijuna hektara ruske šume 2021. godine, postavljajući apsolutni rekord otkako je država počela nadzirati šumske požare pomoću satelita 2001. Prethodni rekord postavljen je 2012. godine, kada su požari zahvatili 18,11 milijuna hektara šume.

Rekord je službeno premašen krajem prošlog tjedna nakon duge sezone požara koja je također proizvela neviđene razine globalnih emisija štetnih plinova i pogoršala kvalitetu života stotina tisuća ljudi koji žive u Sibiru.

Ovogodišnji požari prvenstveno su pogodili Sibir, gdje su suha i vruća ljeta pretvorile šume tajgi u pepeo. U Yakutiji, sjevernom sibirskom području, smog je tjednima prekrivao glavni grad Yakutsk.

"Kad bismo pobrojali sve požare - travu, trsku, tundru- tamo gdje nema šuma- zabilježili bismo još veći broj požara", napisao je Grigory Kuksin, voditelj vatrogasnog projekta Greenpeace u Rusiji. Procjenjuje se da bi ukupna površina područja zahvaćenih požarima mogla iznositi čak 30 milijuna hektara šuma, što je jednako površini Italije ili Poljske.

Služba za nadzor atmosfere Copernicus EU -a otkrila je kako su goruće šume prošlog mjeseca oslobodile 1,3 gigatona ugljičnog dioksida, što je najviše otkad je organizacija započela mjerenja 2003. Nadalje, tajge Sibira ispumpale su 970 megatona ugljičnog dioksida u atmosferu u razdoblju od lipnja do kolovoza - više nego sve šume u ostatku svijeta zajedno.

Prema Greenpeaceu Rusija, požari u Jakutiji se i dalje nastavljaju, i to sjeverno od Arktičkog kruga. "To nije uobičajeno za ovo doba godine", zaključio je Kuksin.

Kako bi se takvi slučajevi pokušali minimalizirati, Europski parlament jednakopravno s Vijećem sudjeluje u izradi zakonodavstva u brojnim područjima koja imaju doticaj sa šumama, osobito u domenama poljoprivrede ili okoliša (u okviru redovnog zakonodavnog postupka).

Parlament je odlučio sastaviti i dva nezakonodavna izvješća o vlastitoj inicijativi: jedno o jačanju mjera Unije za zaštitu i obnovu svjetskih šuma (Rezolucija Europskog parlamenta od 16. rujna 2020. o ulozi EU-a u zaštiti i obnovi svjetskih šuma i drugi o novoj europskoj strategiji za šume (Rezolucija Europskog parlamenta od 8. listopada 2020. o europskoj strategiji za šume – daljnji koraci ). U vezi s prvim izvješćem Parlament je također usvojio zakonodavno izvješće o vlastitoj inicijativi o globalnom krčenju šuma (Rezolucija Europskog parlamenta od 22. listopada 2020. s preporukama Komisiji o pravnom okviru EU-a za zaustavljanje i poništavanje globalnog krčenja šuma koje je uzrokovao EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:45