UPOZORENJE EP-a

Zastupnici EP-a smatraju kako bi prikupljanje podataka te praćenje situacije moglo uvelike pomoći
Ilustracija, kamion
 Mediaworldimages/Alamy/Alamy/Profimedia

Istražni odbor za zaštitu životinja tijekom prijevoza u drugoj polovici travnja postavio je Europskoj komisiji nekoliko neugodnih pitanja, među najbitnijima - zašto se ne provode aktualna pravila u tom sektoru te što namjerava učiniti u budućnosti.

Prema priopćenju Europskog parlamenta, zastupnici su naglasili da neprovođenje pravila kojima bi se trebala osigurati dobrobit životinja tijekom prijevoza nije prihvatljivo te su Komisiju pozvali da poduzme konkretne korake koji će poboljšati situaciju. Komisija bi se, prema njihovu mišljenju, trebala uhvatiti u koštac s državama članicama koje se ne pridržavaju pravila.

Nadalje, smatraju kako bi prikupljanje podataka te praćenje situacije moglo uvelike pomoći. Komisija bi, naglašavaju, trebala digitalizirati taj sektor. U tom bi se smislu - videonadzorom, GPS praćenjem te praćenjem temperature - mogli poboljšati stanje i dobrobit životinja tijekom prijevoza. Nekoliko sudionika rasprave među ostalim je pozvalo i na zaustavljanje izvoza žive stoke u treće zemlje, zbog tamošnjih nižih standarda vezanih uz prijevoz stoke kao i nemogućnost Komisije da prati situaciju izvan same EU.

Komisija je na kritike odgovorila priznanjem da se doista suočavaju s nekonzistentnom provedbom pravila o prijevozu životinja, ali je isto tako dodala da rade na poboljšanju situacije. U tom smislu obučavaju nadležne u državama članicama, tvrtkama te provode veći broj revizija. Isto tako, navode kako razmišljaju i o mogućnosti promjene aktualnih pravila u tom sektoru što zastupnicima Europskog parlamenta nije po volji. Oni smatraju kako bi prioritet trebao biti pridržavanje važećih pravila, a ne pokušaj uspostavljanja novih, zahtjevnijih standarda.

Komisija nadalje smatra kako je ključ u pronalasku ravnoteže. Prema njezinu mišljenju, trgovinu živom stokom ne bi trebalo zabraniti, već bi se umjesto toga trebali pronaći alati koji će poboljšati dobrobit životinja tijekom prijevoza. Pravila bi, isto tako, navode, trebala biti prihvatljiva svim uključenim stranama.

Inače, istražni odbor za zaštitu životinja tijekom prijevoza osnovan je u lipnju 2020. godine. Cilj mu je istražiti navodna kršenja zakona o zaštiti životinja tijekom prijevoza (zrakom, cestom, željeznicom ili morem) te osigurati da Komisija i države članice na ispravan način provode propise.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:57