SAT OTKUCAVA

Predviđa kako će se konačni sporazum postići iza 18 sati. No moguće je i da pregovori potraju cijelu noć.

Protesti tijekom posljednjeg dana summita Cop26

 Andrew Milligan/Pa Images/Profimedia

Bitka oko ukidanja subvencija za ugljen i fosilna goriva dominira raspravama posljednjeg dana klimatskog summita COP26 u Glasgowu, izvještava Financial Times.

Proces je još daleko od završetka budući da se predviđa kako će se konačni sporazum postići iza 18 sati, za kada je predviđen službeni kraj pregovora. Moguće je i da pregovori potraju cijelu noć.

Posljednji revidirani tekstovi uključuju poziv da se ubrza postupno ukidanje proizvodnje energije iz ugljena, kao i neučinkovite subvencije za fosilna goriva. No u njima stoji i kako se dozvoljava korištenje ugljena ako je pri toj proizvodnji prisutna tehnologija za hvatanje ugljika. U ranijem dokumentu zahtjev je sadržavao potpuno ukidanje proizvodnje energije na ugljen.

No države ovisne o nafti, kao što su Saudijska Arabiju i Rusija, nisu pristale na bilo kakvo smanjenje proizvodnje fosilnih goriva.

-Iskreno, mislim da su obećanja koje sadrže dokumenti snažna. Dio koji govori o postupnom ukidanju fosilnih goriva bio je više u skladu s izjavama koje je prethodno dala skupina zemalja G20, što je prilično veliki korak naprijed- rekla je Jennifer Tollmann, viša savjetnica za politiku u think-tanku E3G. Odjeljak o postupnom ukidanju fosilnih goriva bio je više u skladu s izjavama koje je prethodno dala skupina zemalja G20, što je prilično veliki korak naprijed

Jedan neimenovani pregovarač za Financial Times kazao je da su šanse da ta klauzula preživi do krajnje verzije, čak i u svom oslabljenom obliku, i dalje ostale male.

Značajan dio pregovora otišao je i na zahtjev da bogate zemlje udvostruče iznos financiranja koje daju siromašnijim zemljama za prilagodbu klimatskim promjenama do 2025. Prema svemu sudeći, oko tog djela dogovora nije bilo prijepora.

-Budući da tekstovi tek trebaju biti dovršeni, i da se još uvijek mogu mijenjati. Sljedeća 24 sata bit će ključna- objasnila je Yamide Dagnet, direktorica klimatskih pregovora u WRI.

- Cijene energije nisu i više nikada neće biti niske. To nam treba svima biti jasno. Treba nam zelena, obnovljiva energija, jer ćemo samo tako imati vlastitu energiju. Razmislite samo koliko je novca potrošeno na dobivanje energenata i energije iz država diljem svijeta, a u kojima uz to vladaju i nama neprihvatljive političke strukture. Jedini način da europska ekonomija opstane je Green deal. To nije samo ekološko pitanje, već i geopolitičko pitanje koje se tiče opstanka EU- poručio je zastupnik Eurpskog parlamenta iz Nizozemske Bas Eickhout.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:35