EKO PRINC

Proteklih 19 mjeseci pokušavam formirati globalni savez između aktera privatnog sektorom, jer vjerujem da on drži konačni ključ rješenja koja tražimo, poručio je princ Charles
Princ Charles na konferenciji G20 u Rimu
 Aaron Chown/afp/getty Images

Cop26 je "posljednja šansa" za spašavanje svijeta od naglih klimatskih promjena, rekao je princ Charles svjetskim čelnicima u Rimu uoči ključnog klimatskog summita u Glasgowu.

Obraćajući se publici, u kojoj je bio i britanski premijer Boris Johnson, okupljenoj na marginama konferencije G20 , Charles je rekao da je ovo trenutak kada treba započeti ekonomski zaokret.

-Dame i gospodo, Cop26 koji se održava u Glasgowu, doslovno je posljednja šansa za spas planeta. Sada moramo prevesti lijepe riječi u još finija djela. Klimatska pitanja dominiraju kao tema naših razgovora, od redakcija do dnevnih soba, i budući da je budućnost čovječanstva i same prirode u pitanju krajnje je vrijeme da ostavimo po strani naše razlike i iskoristimo ovu jedinstvenu priliku za postavljanjem globalnog gospodarstva na pouzdanu, održivu putanju i tako spasimo naš planet. Kažu mi da je privatni sektor željan suradnje s vama i spreman odigrati iznimno značajnu ulogu. Zato sam tako zahvalan što imam priliku razgovarati s vama danas ovdje i rasvijetliti ne samo koliko smo daleko stigli, već i koliko daleko još trebamo ići- kazao je princ Charles.

U svom govoru Charles je kazao kako je uočio promjenu u stavovima i "nagomilavanje pozitivnog zamaha". Charles je napomenuo i kako će trebati trilijuni dolara privatnog ulaganja svake godine kako bi se zatopljenje ograničilo na 1,5 C iznad predindustrijskih razina.

-Nijedna vlada nema takve iznose, zbog čega sam proveo toliko vremena u proteklih 19 mjeseci pokušavajući formirati globalni savez između aktera privatnog sektorom, jer vjerujem da on drži konačni ključ rješenja koja tražimo- zaključio je Princ Charles.

Plan ulaganja za Europski zeleni plan, poznat i pod nazivom Plan ulaganja za održivu Europu, u sljedećem desetljeću treba privući najmanje bilijun eura javnih i privatnih ulaganja. Postizanje klimatski neutralnog gospodarstva u EU-u do 2050. zahtijeva ogromna ulaganja. Za postizanje privremenog cilja smanjenja emisije stakleničkih plinova za 40 posto do 2030. treba uložiti dodatnih 260 milijardi eura godišnje, procjenjuje Europska komisija.

U ožujku 2021. Europski parlament je odobrio pravila za program InvestEU koji će mobilizirati javna i privatna ulaganja i jamčiti pojednostavljeni pristup financiranju.

Program dobiva 26,2 milijarde eura jamstava iz proračuna EU-a, a očekuje se da će pokrenuti gotovo 400 milijardi eura ulaganja. Podržava ključne zdravstvene sektore i održive projekte u skladu s okolišnim i socijalnim ciljevima EU-a, a 38 posto ukupnog proračuna će se dodijeliti održivoj infrastrukturi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:56