VRLO VAŽNA PITANJA

Novi prijedlog izmjena Zakona o vodama i dalje nije usklađen s Direktivama i zakonodavstvom Europske unije, tvrde udruge
Rijeka Bednja, ilustracija
 Dalibor Brlek/Alamy/Alamy/Profimedia

Nakon gotovo dvije godine, na javnom savjetovanju našle su se WWF Adria, Zelena akcija, Udruga BIOM i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode pozivaju sve građanke i građane, kao i druge zainteresirane organizacije, da sudjeluju u javnom savjetovanju izmjena Zakona o vodama ,izmjene Zakona o vodama, u koji je amandmanom saborskih zastupnika iz redova vladajuće većine 2019. godine ugrađen članak kojim se, a sve pod krinkom zaštite od poplava i održavanja plovnog puta, dopušta eksploatacija pijeska i šljunka bez poštivanja nužnih okolišnih postupaka i izrade procjena utjecaja na ekološku mrežu.

Na ove izmjene Zakona o vodama reagirala je Europska komisija putem službene opomene jer su one ignorirale europsko zakonodavstvo i postojeće direktive o zaštiti prirode i voda. Iako okolišne organizacije – WWF Adria, Zelena akcija, Udruga BIOM i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode - pozdravljaju izmjene Zakona o vodama, upozoravaju kako i novi prijedlog zakona ponovno nastoji zaobići europske direktive i ostavlja prostora za zaobilaženje okolišnih postupaka.

- Novi prijedlog izmjena Zakona o vodama i dalje nije usklađen s Direktivama i zakonodavstvom Europske unije jer ponovno predviđa opće izuzeće od izrade odgovarajućih studija procjene utjecaja zahvata - ovaj puta pod izgovorom 'poplava'. Također, Zakon o zaštiti okoliša i Zakon o zaštiti prirode već detaljno propisuju slučajeve kada je moguće odstupiti od obveze odgovarajuće procjene utjecaja na okoliš, odnosno ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu, stoga se dodatna odstupanja ne bi trebala propisivati navedenim zakonom jer se ista stvar zakonski normira s dva zakona što povećava pravnu nesigurnost u primjeni. Nadalje, Direktiva o procjeni utjecaja na okoliš jasno ističe kako se o izuzeću od okolišnih postupaka mora odlučivati na razini pojedinačnih slučajeva i pri tome se mora utvrditi hoće li doći do negativnih posljedica – istakla je Željka Leljak Gracin iz Zelene akcije.

Okolišne organizacije napominju kako do prvotnih izmjena od prije dvije godine nije ni trebalo doći jer je bilo već tada jasno kako će se u kratkom razdoblju dozvoliti štetni projekti eksploatacije pijeska i šljunka koji će dovesti do daljnje degradacije višestruko zaštićenih ekosustava. Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode podsjetio je kako je u protekle dvije godine odobreno nekoliko projekata iskapanja pijeska i šljunka koji su nanijeli nepovratnu štetu rijekama.

- Među njima od kojih se najviše ističe 'slučaj Petrijevci' kada je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u jeku pandemije izdalo rješenje Hrvatskim vodama za iskapanje oko 460.000 kubičnih metara sedimenta iz rijeke Drave, zbog čega smo u konačnici pokrenuli tužbu protiv resornog ministarstva Držimo nedopustivim da se propisi i zakoni iskorištavaju za partikularne interese nauštrb javnog te da se time ugrožava dobrobit svih nas - upozorio je Mikuška. WWF Adria, Zelena akcija, Udruga BIOM i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode pozivaju sve građanke i građane, kao i druge zainteresirane organizacije, da sudjeluju u javnom savjetovanju izmjena Zakona o vodama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:49