KRUŽNO GOSPODARSTVO

Nužan je koncept ‘krajnje odgovornosti proizvođača‘, smatra stručna zajednica okupljena oko međunarodnog akcijskog plana

Ilustracija

 Ed Ram/AFP/Profimedia

Za ostvarenje istinskog kružnog gospodarstva nužan je koncept "krajnje odgovornosti proizvođača", smatra stručna zajednica okupljena oko međunarodnog akcijskog plana za bolje gospodarenje elektroničkim otpadom, a koji tvrde da se brojne aktualne prakse i politike kružnog gospodarstva fokusiraju samo na lokalnu ili pak nacionalnu razinu, a ne i na onu prijeko potrebnu - međunarodnu.

U izradi akcijskog plana, koji nosi ime "Blueprint for Ultimate Producer Responsibility" sudjelovala su četiri znanstvenika i 24 stručnjaka za elektronički to jest e-otpad iz ukupno devet zemalja. Njihov plan, prenosi portal Recycling Magazine, označio bi pomak od samog prikupljanja e-otpada prema "kružnijem" i održivijem pristupu u gospodarenju takvim otpadom. Njihov akcijski plan prati i peticija koja poziva europske proizvođače na odgovornost u međunarodnom gospodarenju njihovim e-otpadom te se od Europske komisije, ali i specifično nigerijske vlade, traži da organiziraju učinkoviti popravak i recikliranje second hand elektronike ili pak odbačenog e-otpada u sklopu koncepta "krajnje odgovornosti proizvođača" (Ultimate Producer Responsibility - UPR).

"U aktualnom međunarodnom transferu otpada, odgovornost proizvođača prestaje kako se otpad ili pak korišteni proizvod prebaci u drugu jurisdikciju. To može ponukati slanje otpada na destinacije koje možda nemaju kapacitet za pravilno gospodarenje otpadom. Proizvođači moraju gospodariti svojim otpadom ne samo u jednoj zemlji ili regiji nego globalno. Kada je otpad 'daleko od očiju' onda je i 'daleko od srca' proizvođača, a to ne bi smjelo biti tako. Kružna i pravedna budućnost koju mi zamišljamo je drugačija", kaže Kaustubh Thapa sa Sveučilišta u Utrechtu.

Slično objašnjava i profesor Olawale Olayide sa nigerijskog Sveučilišta Ibadan, koji je provodio istraživanje na ovu temu u toj zemlji.

"Iako je ilegalno slati e-otpad iz Europe u Zapadnu Afriku, postoje brojne rupe u zakonu. Primjerice, kada se u Nigeriju pošalje korišteni telefon, postoje šanse da taj stari telefon ne radi ili da će ubrzo prestati raditi. Međutim, aktualni sustav ne drži europske proizvođače odgovorima za brigu o njihovu otpadu u Nigeriji", kaže on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:10