INICIJATIVA

Republika Hrvatska uključena je u projekt zajedno s talijanskom regijom Friuli Venezia Giulia i Republikom Slovenijom

Ilustracija

 Wladimir Bulgar/Sciencephoto/Profimedia

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić sudjelovao je u Novoj Gorici u Sloveniji na konferenciji o pokretanju aktivnosti vezanih uz projekt doline vodika Sjeverni Jadran prilikom koje je otvorena i prva punionica vodika, izvijestili su iz ministarstva.

Ovaj projekt poseban je segment međunarodne suradnje vezan uz uspostavu i jačanje gospodarstva temeljenog na vodiku. Radi se o svjetskoj inicijativi jer je na pet kontinenata uspostavljeno ukupno 36 potencijalnih dolina vodika.

- Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja priprema Nacionalnu strategiju za vodik koja će predstavljati nacionalnu viziju razvoja gospodarstva temeljenog na vodiku. Pokrivat će sve segmente, od proizvodnje obnovljivog vodika, njegovog skladištenja i distribucije do korištenja obnovljivog vodika u svim sektorima, a njeno usvajanje predviđeno je za prvo tromjesečje 2022. godine - izjavio je državni tajnik Milatić.

Dodao je kako su ulaganja usmjerena na uspostavu proizvodnje obnovljivog vodika i uspostavu šest stanica za punjenje vodikom dio Plana oporavka i otpornosti.

- Pokretanje projekta doline vodika za Hrvatsku je važan korak koji predstavlja pojačan i koordiniran međunarodni angažman nužan za postizanje ambicioznih europskih klimatskih ciljeva – naglasio je Milatić.

Iz Ministarstva pojašnjavaju kako je Republika Hrvatska uključena u projekt doline vodika Sjeverni Jadran zajedno s talijanskom regijom Friuli Venezia Giulia i Republikom Slovenijom, a cilj suradnje je osigurati vidljivost unutar Europske unije te osigurati vodeću poziciju ove tri države unutar jugoistočne Europe koja još uvijek nema dovoljno razvijen potencijal za proizvodnju i korištenje obnovljivog vodika.

Doline vodika, navode, trebaju osigurati vidljivost kojom će se privući dodatna ulaganja u regije i države koje su uspostavile dolinu vodika, ali i lanac vrijednosti od proizvodnje do korištenja vodika. Time se nastoje privući investicije na svjetskoj razini i osigurati prepoznatljivost pojedinih regija po pitanju vodikovih tehnologija.

Zastupnici Europskog parlamenta podržali su u svibnju ove godine europsku strategiju o vodiku, te strategiju za integraciju energetskih sustava. Time se potiče stvaranje tržišta vodika proizvedenog iz obnovljivih izvora, kao i brzo uvođenje infrastrukture za čisti vodik.

Zeleni vodik, smatraju europarlamentarci, ključan je za energetsku tranziciju Europe jer samo vodik iz obnovljivih izvora dugoročno može na održiv način doprinijeti postizanju klimatske neutralnosti. Time se želi i dodatno učvrstiti tehnološko vodstvo EU-a u području čistog vodika, odnosno u tehnologijama za održivu i obnovljivu energiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:53