BEZ PLASTIKE

Udruga Sunce donosi savjete za izradu božićnih dekoracija, kroz koje se mogu promijeniti životne navike i započeti nove tradicije

Ilustracija

 Vetre Antanaviciute-meskauskiene/Alamy/Alamy/Profimedia

Kupovanje plastičnih ukrasa za jelku i božićnih dekoracija za dom trebalo bi biti stvar prošlosti jer uz sve radosti koje božićni ukrasi i dekoracije donose, postavlja se pitanje kako tolika količina plastike, koja se svake godine proizvede, utječe na okoliš?

Tim pitanjem pozabavili su se u Udruzi za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce predlažući kreativne božićne dekoracije bez plastike.

Navode kako je u prošlom stoljeću plastika bila revolucionarni proizvod, ali tada ljudi nisu bili svjesni da jednom plastičnom proizvodu, koji se ne reciklira nego završi pod zemljom ili u moru, treba više stotina godina da se razgradi. Stoga je Udruga Sunce, u sklopu projekta "For Plastic Free Croatian Island" u kojem aktivno sudjeluje i projekt "Plastic Smart Cities Croatia", pokrenula nacionalnu kampanju "Zajedno bez plastike" kojom želi potaknuti gradove i općine na smanjenje korištenja jednokratne plastike te ponuditi savjete kako mijenjati neke životne navike.

Evo nekoliko ideja koje Udruga Sunce donosi za izradu božićnih dekoracija bez plastike, a kroz koje se mogu promijeniti neke životne navike i započeti nove obiteljske tradicije.

Makrame ili tehnika ručnog vezenja čvorova jedna je od starih tehnika ručnog rada, a pletene makrame kuglice mogle bi zasjeniti sve druge ukrase na božićnoj jelki.

Papirnate božićne ukrase lako je napraviti. Prirodni, jednostavni, ali maštoviti, svakom domu dodat će malo božićne čarolije i začiniti blagdanski ugođaj, poručuju iz Udruge Sunce donoseći i upute kako napraviti svaku od božićnih dekoracija

Ukrasi od recikliranog materijala su također izvrstan način za recikliranje starih pakiranja, ali i doprinos očuvanju okoliša, i ”očuvanju” novčanika! “Svi u svojem domu imamo hrpu starih staklenki i žarulja. Očistite ih, a zatim uz pomoć spreja nanesite boju koju želite ili oblijepite papirom. Nakon toga, ukrasite ih prema vlastitim željama. Ukrašenu staklenku napunite božićnim slatkišima, a dekoriranu žarulju objesite na božićnu jelku”, jedno je od rješenja.

Prirodni materijali također nude više mogućnosti za božićne dekoracije. Kako ističu u Udruzi Sunce, u svemu postoji potencijal za stvaranje predivnih ukrasa pa tako promatrajte svoju okolinu dok uživate u prirodi na svježem zraku. Iznenadit ćete se koliko će vam ideja za dekoriranje pasti na pamet, navode pozivajući na izradu prirodnih božićnih ukrasa.

Kako je navedeno na stranicama Europskog parlamenta, proizvodnja plastike u svijetu eksponencijalno je narasla zadnjih desetljeća, od 1,5 milijuna tona 1950. na 359 milijuna tona 2018. Nakon naglog pada proizvodnje u prvoj polovici 2020. godine zbog koronavirusa, proizvodnja se u drugoj polovici godine ponovno oporavila.

U Europi svake godine nastane 25 milijuna tona plastičnog otpada, od čega se manje od 30 posto prikuplja radi recikliranja. Velike količine završe na odlagalištima, spalionicama ili kao otpad u okolišu čime se zagađuju šume, plaže, rijeke i mora. Plastika čini 85 posto otpada na plažama u svijetu.

Europska unija poduzima razne mjere za smanjenje plastičnog otpada. Energetska oporaba je najčešći način obrade plastičnog otpada u Europi, nakon čega slijedi recikliranje. Oko 25 posto plastičnog otpada odlaže se pod zemljom.

U sklopu Zelenog plana, 55 posto otpada od plastične ambalaže treba reciklirati do 2030.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:03