GLOBALNO ISTRAŽIVANJE

Vlaga ometa sposobnost tijela da regulira svoju temperaturu, te takva povećana nelagoda može pogoršati uvjete za ljude koji se već bore s mentalnim problemima

Toplinski val u New Yorku, 2021.

 Anthony Behar/Ddp Usa/Profimedia

Na temelju podataka iz 60 zemalja, između 1979 i 2016, studija britanskog Sveučilišta Sussexa pokazala je da razdoblja intenzivne vlažnosti snažnije utječu na rast samoubojstava nego što to čine visoke temperature. Studija je pokazala da su žene i mladi posebno pogođeni razinama vlage, čiji se intenzitet i učestalost povećavaju zbog globalnog zagrijavanja.

Dr. Sonja Ayeb-Karlsson, koautorica istraživanja, kazala je kako vlaga ometa sposobnost tijela da regulira svoju temperaturu i da takva povećana nelagoda može pogoršati situaciju za ljude koji se već bore s mentalnim problemima.

"Ako govorimo o mentalnom zdravlju, postoji dosta poveznica. Nastupa tjeskoba i teško je spavati, a nedostatka sna je ogroman problem. Teško je spavati kada je vruće, no mnogi više kada je vlažno. Oni koji se već imaju problema s mentalnim zdravljem mogli bi biti više pogođeni visokom vlažnošću vlagom zraka od ostalih ljudi, budući da antidepresivi mogu ometati sposobnost tijela da regulira svoju temperaturu-objasnila je Ayeb-Karlsson.

Prema studiji, u 28 zemalja postoji jaka korelacija između samoubojstva i vlage. To je pogotovo prisutno u državama poput Tajlanda i Gvajane, ali i europskim zemljama gdje je populacija manje navikla na višu toplinu i vlagu, kao što su Švedska, Belgija i Luksemburg.

-Šok prelaska s nižih temepratura na ekstremno visoke može biti poguban za mentalno zdravlje- dodala je Ayeb-Karlsson.

Ovo je prvi put da je takva studija provedena na globalnoj razini. Valja znati da si svake godine u svijetu život oduzme oko 700.000 ljudi.

-Korelacija visoke vlage i samoubojstava pogotovo je primjetna na ženskoj populaciji. Poznato je da žene i djeca nerazmjerno pate od utjecaja klimatskih promjena i ekstremnih vremenskih pojava zbog društvenih struktura i odnosa moći. Moramo dalje istražiti te odnose i kontekstualne razloge koji stoje iza toga u različitim geografskim područjima i društvenim skupinama- zaključila je Sonja Ayeb-Karlsson.

Eurozastupnici su usvojili program „EU za zdravlje” za razdoblje 2021.–2027. koji će povećati pripravnost zdravstvenih sustava EU-a na buduće prijetnje zdravlju i pandemije.

Cilj programa je promicanje pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi, uključujući i poboljšanje mentalnog zdravlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:01