OPASNOST OD POPLAVA

Prošle je godine Ministarstvo okoliša predvidjelo porast razine obalnih voda za još 55 mm do 170 mm tijekom sljedećih 30 godina, što bi zahtijevalo veći napor Kine da zaštiti svoju obalu

Poplava u Kini, 2021.

 Afp/Afp/Profimedia

Razina mora na kineskoj obali prošle godine dosegla je najviši rekordni nivo. Razlozi zato što je voda nabujala su porast temperature vode, topljenjem ledenjaka i polarnih ledenih kapa, navodi se u najnovijem vladinom izvješću.

Razina obalnog mora bila je 84 mm viša u 2021. od prosjeka u razdoblju od 1993. do 2011., objavio je Nacionalni centar za praćenje morskog okoliša u godišnjem biltenu, te raste prosječno 3,4 milimetra godišnje od 1980., što je više od globalnih stope tijekom tog razdoblja.

Subotnje izvješće upozorilo je da porast razine mora uzrokovane klimatskim promjenama ima "konstantan utjecaj" na razvoj obalnih regija i u njemu se pozivaju vlasti da poboljšaju praćenje i pojačaju napore za rano upozoravanje i prevenciju.

Iako su temperature kineskih obalnih voda u 2021. blago pale u odnosu na prethodnu godinu, one su i dalje bile treće najviše u rekordnom razdoblju i 0,84 stupnja Celzijusa iznad prosjeka od 1993. do 2011.

Prošle je godine Ministarstvo okoliša predvidjelo porast razine obalnih voda za još 55 mm do 170 mm tijekom sljedećih 30 godina, što bi zahtijevalo veći napor Kine da zaštiti svoju obalu. Dugoročni učinci takvog porasta uključuju eroziju obalnih ekosustava i gubitak plimnih ravnica, dok su obalni gradovi suočeni s većim rizicima od poplava i plime i oseke. U Šangaju zato razmatraju izgradnju novih odvodnih tunela i brane. Projekcije poput onih međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC) ukazuju na to da je porast razine mora "ozbiljna prijetnja kineskim obalnim gradovima i stanovništvu".

Poplave i rast mora nije ,naravno, trend vezan isključivo uz obalu Kine U rezoluciji prihvaćenoj 2021., zastupnici Europskog parlamenta istaknuli su da su zbog sve većeg utjecaja klimatskih promjena i intenziviranja prirodnih katastrofa države članica EU-a sve ranjivije. Smatraju da bi EU trebao olakšati i ubrzati korištenje pomoći iz Fonda solidarnosti EU-a (FSEU) regijama pogođenim katastrofama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:36