NOVA STUDIJA TVRDI

Krajem stoljeća će se cikloni vjerojatno pojavljivati na širem području nego zadnja tri milijuna godina

Ilustracija, oluja se približava New Yorku

 Steven Booth/Alamy/Alamy/P

Klimatske promjene će proširiti područje tropskih ciklona, čime će milijune ljudi izložiti razornoj snazi ovih oluja, pokazuje nova studija objavljena u časopisu Nature Geoscience, piše BBC.

Trenutno se ovi cikloni ili uragani najviše pojavljuju u tropskim područjima sjeverno i južno od ekvatora. No, znanstvenici kažu da će povećane temperature omogućiti ovim vremenskim nepogodama da se formiraju i na geograsfkim širinama koje se protežu znatno dalje od tropskih područja. Konkretno, na udaru bi mogli biti gradovi kao što su New York, Peking, Boston i Tokio.

Znanstvenici koji su bili dio istraživanja kažu da njihovi rezultati pokazuju da će se krajem stoljeća cikloni vjerojatno pojavljivati na širem području nego li je to bio slučaj tijekom zadnjih tri milijuna godina.

Kad je suptropska oluja Alfa došla do Portugala u rujnu 2020., relativno mala šteta koju je prouzročila nije izazvala pažnju. No, za znanstvenike je to bio značajan događaj.

- Nismo ovo vidjeli ranije. U pitanju je bila neka tradicionalna oluja koja se javlja na tim prostorima, no kako je oslabjela tako su se stvorili pravi uvjeti za nastanak tropskog ciklona, a to se u Portugalu još nije dogodilo, kazao je dr. Joshua Studholme, fizičar sa Sveučilišta Yale.

Studholme je glavni autor ove nove studije koja predviđa da će toplija klima omogućiti formiranje većeg broja ovakvih oluja unutar geografskih širina gdje živi većina svjetske populacije i gdje se odvija najveći dio ekonomske aktivnosti.

Problem rasta temperatura

Objasnio je da kako svijet postaje topliji, razlika u temperaturi između ekvatora i polarnih regija se smanjuje, što će utjecati na strujanje zraka.

U normalnim okolnostima, ove "rijeke zraka" u velikim visinama služe kao neka vrsta ograde za uragane, držeći ih bliže ekvatoru.

- Kako se klima zagrijava, ova vrsta strujanja zraka koja se događa na srednjoj geografskoj širini će oslabiti i u ekstremnijim slučajevima se i razdvojiti, omogućujući stvaranje ciklona izvan tropskih područja.

Pitanje utjecaja klimatskih promjena, izazvanih ljudskim djelovanjem, na pojavu uragana donedavno je izazivalo dosta prijepora, ali nedavna istraživanja sugeriraju da veza postaje jasnija.

Prošlog kolovoza, Međunarodni panel o klimatskim promjenama je objavio prvi dio svog izvještaja koji ima šest procjena, a bavi se sve toplijom klimom.

Kad su u pitanju uragani i tropski cikloni, autori kažu da s velikom sigurnošću mogu reći da se ljudski utjecaj na njih znatno povećao.

- Razmjeri intenzivnih tropskih ciklona, prosječna brzina vjetra tropskih ciklona i najveća brzina vjetra najintenzivnijih tropskih ciklona će se povećati na globalnoj razini uz rast globalnog zagrijavanja, kažu iz IPCC-a.

Novo istraživanje koje je objavljeno u srijedu koristi više različitih dokaza kojima se argumentira da će se tropske ciklone u budućnosti vjerojatno događati na širem području nego što se prije mislilo.

- Mi smo jasno povezali procese koji se događaju u samoj oluji i promjene atmosfere na planetarnoj razini, kaže dr. Studholme.

Opasnost za svijet

Vjerojatna ekspanzija ovih oluja predstavlja znatnu opasnost za svijet, posebno kad se u obzir uzmu drugi utjecaji zagrijavanja.

- Oluje na području srednjih geografskih širina bi mogli doživjeti znatne promjene, poput količine kiše, kazao je dr. Gan Zhang, nekadašnji zaposlenik na Sveučilištu Princeton koji nije bio uključen u ovo istraživanje.

Autori studije upozoravaju da ovakav tijek zbivanja, i širenje tropskih ciklona na druga područja, nije nepovratan i da dramatična redukcija emisija ugljika u sljedećem desetljeću može promijeniti situaciju.

- Razlika u scenarijima u kojima će emisije štetnih plinova biti veće ili manje je dramatična. To može biti vrlo značajno kad su u pitanju uragani, piše BBC.

U rezoluciji prihvaćenoj ove godine, zastupnici Europskog parlamenta istaknuli su da su zbog sve većeg utjecaja klimatskih promjena i intenziviranja prirodnih katastrofa države članica EU-a sve ranjivije. Smatraju da bi EU trebao olakšati i ubrzati korištenje pomoći iz Fonda solidarnosti EU-a (FSEU) regijama pogođenim katastrofama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:23