REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Prvi je to rad koji analizira i precizno detektira odgovornost za ekološku štetu koju je u posljednjih pola stoljeća prouzročilo 160 zemalja. Najveći krivac je SAD, koji čini 27% svjetske prekomjerne upotrebe resursa, a slijede ga države EU

Prosvjed  aktivističke skupine Extinction Rebellion u Londonu, ožujak, 2022.

 Vuk Valcic/Zuma Press/Profimedia

Prema novoj važnoj studiji, SAD i Europa odgovorni su za većinu globalne ekološke štete uzrokovane prekomjernom upotrebom prirodnih resursa.

Prvi je to rad koji analizira i precizno detektira odgovornost za ekološku štetu koju je u posljednjih pola stoljeća prouzročilo 160 zemalja.

Radom je tako utvrđeno da je najveći krivac SAD, koji čini 27% svjetske prekomjerne upotrebe resursa, a slijede ga države EU (25%), s Velikom Britanijom. Ostale bogate zemlje poput Australije, Kanade, Japana i Saudijske Arabije bile su zajedno odgovorne za 22%.

Dok je Kina premašila svoju granicu održivosti i odgovorna je za 15% prekomjerne upotrebe resursa, siromašnije zemlje globalnog juga bile su masovno odgovorne za samo 8%, pokazala je analiza. Oko 44% od gotovo 2,5 bilijuna tona izvađenih prirodnih resursa na planetu koristile su zemlje koje su premašile svoj udio u korištenju resursa, kaže nova studija. Tijekom istog razdoblja, 58 zemalja, uključujući Indiju, Indoneziju, Pakistan, Nigeriju i Bangladeš, ostalo je unutar svojih granica održivosti.

"Ove nacije moraju preuzeti vodstvo u radikalnom smanjenju upotrebe svojih resursa kako bi se izbjegla daljnja degradacija, što će vjerojatno zahtijevati transformativne pristupe", stoji u studiju objavljenoj u časopisu Lancet Planetary Health. Istraživanje je analiziralo domaću eksploataciju te materijale uključene u globalne trgovinske tokove za resurse kao što su fosilna goriva, drvo, metali, minerali i biomasa, koristeći podatke UN-ove međunarodne ploče za resurse i ekstrapolirane izračune.

Njegov glavni autor, profesor Jason Hickel s Instituta za znanost o okolišu i tehnologiju (ICTA-UAB) u Barceloni, rekao je da su nalazi dramatični i uznemirujući.

-Svi smo bili šokirani samim razmjerom doprinosa nacija s visokim dohotkom prekomjernoj upotrebi resursa. Nismo očekivali da će biti tako visok. Ako želimo ostvariti održivu razinu, moramo smanjiti korištenje resursa za oko 70% u prosjeku u odnosu na postojeće razine. Dokazi sugeriraju da bi to zahtijevalo od bogatih zemalja poput Velike Britanije i SAD-a da se prestanu fokusirati na rast BDP-a kao primarnog cilja i organiziraju svoja gospodarstva tako da se održi ljudsko blagostanje i smanje nejednakosti- objasnio je za Guardian, Hickel.

Australija je pak prednjačila u svijetu po tonama prekoračenja po glavi stanovnika s 29,16. Odmah iza nje je Kanada s 25,82, a zatim SAD s 23,45.

U Europskom parlamentu su svjesni toga problema.

Tako je Europski parlament prošlog tjedna usvojio novi Opći program djelovanja Europske unije za okoliš do 2030. godine, objavljeno je na stranicama tog tijela. Cilj programa je ubrzati tranziciju EU prema klimatski neutralnom, čistom, kružnom gospodarstvu, to jest gospodarstvu dobrobiti.

EAP (General Union Environment Action Programme, u prijevodu Opći program djelovanja EU za okoliš) je pravno obvezujući okvir razvoja politike EU koja je usmjerena na očuvanje okoliša te se primjenjuje još od ranih 1970-ih godina.

Ovaj novi, osmi po redu EAP vrijedit će do 31. prosinca 2030., a zastupnici Europskog parlamenta usvojili su ga s 553 glasa za, 130 protiv i sedam suzdržanih i time potvrdili dogovor koji je s Vijećem postignut u prosincu 2021. godine. Na ovaj način EAP su uskladili s Europskim zelenim planom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 13:51