DEKARBONIZACIJA

Revolucija u pomorskom prijevozu: Amazon i Ikea robu će prevoziti isključivo brodovima na zeleno gorivo

Grupa međunarodnih korporacija obvezala se kako će od 2040. koristiti samo brodove s nultom emisijom stakleničkih plinova za prijevoz tereta
Ilustracija
 David Creedon/Alamy/Alamy/Profimedia

Grupa međunarodnih korporacija uključujući Amazon, Ikeu i Unilever, obvezala se kako će od 2040. koristiti samo brodove s nultom emisijom stakleničkih plinova za prijevoz svog tereta. To je za sada najveći korak prema dekarbonizaciji oceanskih plovidbi.

Obećanje devet multinacionalnih kompanija trebalo bi pomorskim grupama i drugima dati sigurnost da ulažu u brodove, infrastrukturu i gorivo potrebno za smanjenje emisija stakleničkih plinova u ovom sektoru.

Prema podacima Svjetskog instituta za resurse, pomorski transport je odgovoran za 1,7 posto globalnih emisija stakleničkih plinova, dok ga Međunarodna pomorska organizacija (IMO), regulator UN -a za brodarstvo, procjenjuje na 2,9 posto.

Dekarboniziranje plovidbi uključivat će ulaganje milijardi dolara u redizajn flote i proizvodnju novih goriva kao što su zeleni amonijak, metanol i vodik.

Grupa tvrtki, koja također uključuje vlasnike Zare Inditex, Michelina, Patagonije Brooks Running,a Frog Bikes i Tchiboa, poručuje kako gorivo koje će koristiti mora biti i proizvedeno s nultom emisijom stakleničkih plinova.

-Za proizvođače zelenog goriva ovo je najbolja vijest koju su mogli zamisliti- izjavio je Johannah Christensen, izvršni direktor Globalnog pomorskog foruma, koji okuplja tvrtke iz cijelog opskrbnog lanca.

U siječnju 2020. Parlament je donio Rezoluciju o europskom zelenom planu, u kojoj je iznio niz preporuka, uključujući pružanje čiste, povoljne i sigurne energije. U tom je duhu pozvao na reviziju Direktive o obnovljivim izvorima energije i na postavljanje obvezujućih nacionalnih ciljeva za svaku državu članicu te je preporučio da se „načelo prvenstva energije” provede u svim sektorima i politikama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. veljača 2023 15:51