OPASNI PRAG OD 1,5° C

U istraživanju su sudjelovali znanstvenici SAD-a, Kine, Velike Britanije i drugih zemalja
Ilustracija
 Roberto Westbrook/Tetra Images/Profimedia

Cilj Pariškog sporazuma je zaustaviti povećanje globalne prosječne temperature na 2°C iznad razina u predindustrijskom razdoblju te poduzeti mjere u svrhu ograničavanja rasta temperature na 1,5°C iznad predindustrijske razine, kako bi se izbjegle katastrofalne posljedice globalnog zatopljenja. Veliko istraživanje koje prenosi BBC ukazuje da bi granica mogla biti skoro dostignuta.

Svjetska meteorološka organizacija WMO objavila je rezultate istraživanja klimatologa iz 11 zemalja po kojima ima 40 posto šanse da barem jedna godina do 2025. bude toplija za 1,5°C od predindustrijske razine. U istraživanju su sudjelovali znanstvenici SAD-a, Kine, Velike Britanije i drugih zemalja.

Prije toga se procjenjivalo da ima samo 20 posto šanse da uskoro dosegnemo prag od 1,5 stupnjeva Celzijusa. Leon Hermanson, znanstvenik britanskog Met Officea, rekao je za BBC da usporedba temperatura koje se predviđaju s temperaturama iz razdoblja 1880-1900 pokazuje očigledan porast.

"To znači da se približavamo 1,5° C - još nismo tamo, ali približavamo se", kaže britanski znanstvenik.

No i ako jedna od sljedećih pet godina bude za 1,5° C toplija od predindustrijske razine, to ne znači da će tako trajno ostati. Zahvaljujući prirodnoj varijabilnosti, idućih godina mogla bi biti malo hladnije, pa bi moglo proći još desetljeće ili dva, ili još više vremena prije nego što se granica od 1,5°C trajno prijeđe.

Dr. Joeri Rogelj, direktor istraživanja na Institutu Grantham pri londonskom Imperial Collegeu, ističe da "1,5° C u najavi Met Officea ne treba miješati s ograničenjem od 1,5°C u Pariškom sporazumu".

Pariški ciljevi odnose se na globalno zagrijavanje, to jest na porast temperature našeg planeta nakon što se uračunaju godišnje varijabilnosti, objasnio je. Ako jedne godine postignete temperaturu višu za 1,5°C, to ne znači da su prekršene pariške granice, ali to je ipak vrlo loša vijest, ističe dr. Rogelj. I još jedan dokaz da je dosadašnja borba protiv klimatskih promjena u potpunosti nedostatna, i da se emisije stakleničkih plinova moraju hitno smanjiti kako bi se zaustavilo globalno zagrijavanje.

Generalni tajnik WMO-a, prof. Petteri Taalas, rekao je da ta studija pokazuje da se neumoljivo približavamo nižem cilju Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. To je još jedan poziv za uzbunu svijetu da ubrza obveze smanjenja emisija stakleničkih plinova i postizanja neutralnosti u emisiji ugljika.

I profesor Ed Hawkins sa Sveučilišta Reading rekao je za BBC da, ako se nova prognoza pokaže točnom, to ne znači da smo premašili ograničenje Pariškog sporazuma. Dr. Hawkins ističe da su dva pojedinačna mjeseca u 2016. godini također zabilježila porast za 1,5 °C.

S globalnim zagrijavanjem, imat ćemo više mjeseci toplijih za 1,5°C od predindustrijske razine, zatim cijelu godinu u prosjeku iznad te razine, a potom za par godina svaka će godina (ili skoro svaka) biti toplija za 1,5°C. Hawkins ističe da 1,5°C nije čarobni broj koji moramo izbjegavati.

"To nije rub litice, više je poput padine, kako se klima zagrijava, efekti se pogoršavaju", kaže Hawkins.

Idući summit o klimatskim promjenama održat će se u Glasgowu u studenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:57