INNOVAMARE

Predstavljanje će se održati u petak, 29. travnja s početkom u 10 sati u Bistrini u sklopu trodnevne manifestacije Roadshow Dubrovnik.

Prezentacija robotskih rješenja u sklopu projekta Innovamare

 Ivona Šarić

U sklopu strateškog projekta InnovaMare, osmišljenog kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe praćenja, kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru u Dubrovniku će se ovaj tjedan održati demonstracija inovativnih rješenja za očuvanje Jadrana BLUE EVENT 2, i to u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Sveučilišta u Dubrovniku. Predstavljanje će se održati u petak, 29. travnja s početkom u 10 sati u Bistrini (uvala u Malostonskom zaljevu, Laboratorij za marikulturu Sveučilišta u Dubrovniku) u sklopu trodnevne manifestacije Roadshow Dubrovnik.

U Dubrovniku će se tako demonstrirati modeli/rješenja primjene morskih tehnologija u okviru Interreg projekata InnovaMare, MARLESS & Horizon projekta SeaClear kao i sustav bespilotnih podvodnih i površinskih plovila za pronalaženje i prikupljanje otpada s morskog dna, robot koji identificira, skuplja i sortira otpad s površine mora i autonomno vozilo koje može mapirati zagušena vodna područja. Tijekom predstavljanja bit će moguće snimati prototipove i demonstracije novih rješenja, a bit će prisutni i predstavnici projekata za sva dodatna pitanja i pojašnjenja.

Podsjetimo, kroz strateški projekt InnovaMare prepoznata je potreba za očuvanjem Jadranskog mora, što uključuje ekosustav dionika i multidisciplinarni pristup uz povezivanje sveučilišta, industrije i kreatora politika, što je i sam cilj ovog projekta koji se provodi unutar Interreg programa Italija-Hrvatska. Jedan od glavnih izazova projekta InnovaMare je povećanje učinkovitosti inovacijskih aktivnosti u područjima plave ekonomije, povećanjem prijenosa znanja unutar područja suradnje. Zajedničkom uspješnom suradnjom partnerskog konzorcija kroz projektne aktivnosti postignuti su vrijedni rezultati. To su razvijeni inovacijski ekosustav InnovaMare koji uključuje Digital Innovation Hub Innovamare i Innovamare inovacijsku platformu. Digitalni inovacijski hub je centralno mjesto inovacijskog ekosustava i omogućuje dionicima da u pravo vrijeme i na pravom mjestu dobiju znanja i resurse kako bi svoje ideje i inovacije što prije doveli do primjene, odnosno tržišta. Zajedno otvaraju prostor za daljnji razvoj prekogranične suradnje u području plavog rasta.

Kroz tri dana Roadshowa Dubrovnik održat će se radionice i prezentacije znanstveno-istraživačkog sektora iz područja morskih tehnologija namijenjene privatnom i javnom sektoru te prezentacija budućih trendova i predviđanja razvoja u ovom području, uz mogućnosti financiranja novih projektnih ideja. Naglasak je upravo na prilici za umrežavanje i to kroz dijalog, prijenos znanja te zajednički razvoj novih projektnih koncepata i uspostavljanje partnerskih konzorcija.

Projekt je sufinanciran iz EU fonda za regionalni razvoj u okviru programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014.- 2020. Europski parlament od samog početka aktivno podupire različite inicijative za uspostavu integrirane pomorske politike Unije. Kao odgovor na Zelenu knjigu Komisije o budućoj pomorskoj politici, Parlament je još 12. srpnja 2007. usvojio rezoluciju kojom podupire integrirani pristup pomorskoj politici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:08