POŠUMLJAVANJE

Savez izviđača Hrvatske nagrađen za najveću volontersku akcije pošumljavanja ‘Boranka‘

U akciji je sudjelovalo više od 7000 volontera koji su na opožarenim područjima posadili više od 85 tisuća novih stabala
Nagradjeni Boris Močan, Ivana Kovačević, Dan Špicer i Igor Mladinović
 Ranko Suvar/Cropix

Savez izviđača Hrvatske primio je nagradu "Europski građanin" za najveću europsku volontersku kampanju pošumljavanja požarišta "Boranka".

Radi se o akciji koja je započela prije tri godine kao odgovor na katastrofalne požare koji su u ljeto 2017. poharali Dalmaciju i ušli u predgrađe Splita i Solina. Tada je izgorjelo čak 480 kvadratnih kilometara šumske površine.

Do sada je u akciji sudjelovalo više od 7000 volontera koji su na opožarenim područjima posadili više od 85 tisuća novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru.

image
Karlo Ressler
Ranko Suvar/Cropix

Nagradu za rad na promicanju europskog zajedništva i solidarnosti Savezu izviđača Hrvatska uručio je zastupnik Karlo Ressler (HDZ, EPP).

"Postoji stara izreka da je za ostaviti trag na ovoj zemlji i u našim prolaznim životima potrebna jedna od tri stvari: odgojiti dijete, napisati knjigu ili posaditi drvo“, kazao je Ressler te dodao kako već sama ta poslovica pokazuje transcendentalnu srž cilja i ideje projekta Boranka. „Boranka nadilazi običnu akciju, sitni volonterski angažman te ostavlja dublji trag promovirajući održiv način života i povezujući na inovativan i kreativan način digitalno i zeleno“, istaknuo je zastupnik.

Savez izviđača Hrvatske kampanju je predstavio i u brojnim drugim državama kao jedan od najpozitivnijih europskih primjera kako se građani i institucije mogu osobno uključiti u obnovu prirode.

image
Dodjela nagrade Europski građanin kampanji Boranka
Ranko Suvar/Cropix

Velik dio volontera bili su izviđači koji su na akcije pošumljavanja pristizali iz svih dijelova Hrvatske, a pridružili su im se brojni učenici, studenti, profesori, planinari, sportaši, branitelji i brojni drugi građani. Doprinos projektu dali su i više od 60 institucija, sponzora i organizacija.

Koordinator kampanje Boranka, Dan Špicer, poručio je da akcija ne bi bila moguća bez volje, truda i rada koji su tisuće volontera uložili i poručio da je pred njima još puno posla. Predsjednica Saveza izviđača Hrvatske, Lidija Pozaić Frketić, također je dodala da je pred njima još puno krampanja i sadnje stabala te da će nastaviti "živjeti tako da ostave svijet boljim mjestom nego što su ga našli".

image
Dodjela nagrade Europski građanin kampanji Boranka
Ranko Suvar/Cropix

Osim akcija pošumljavanja, cilj Boranke bio je stvoriti svijet o važnosti šuma i klimatskim promjenama, posebno među mlađima. Kroz edukacije je do sada prošlo više od 10 tisuća djece i mladih.

Boranka je također prva ekološka inicijativa koja je hrvatski dobitnik nagrade "Europski građanin". Do sada su tu nagradu primili kulturni, humanitarni, medicinski i projekti za promicanje ljudskih prava.

Voditeljica Ureda EP-a u Hrvatskoj, Violeta Simeonova Staničić, istaknula je da je kampanja svakodnevni podsjetnik što sve možemo postići ako zajedno djelujemo.

"Boranka pokriva čak tri područja unutar europskog zelenog plana: promovira biološku raznolikost i štiti naš osjetljivi ekosustav, uklanja i umanjuje onečišćenja te pomaže politici klimatske neutralnosti. Cilj europskog zelenog plana je da do 2050. godine Europska unija postane klimatski neutralna, a napori poput ove prekrasne kampanje pomažu nam da što prije dođemo do tog cilja", rekla je Simeonova Staničić.

image
Ivana Bljajić
Ranko Suvar/Cropix

Iako je danas kampanja Boranka prepoznata u cijeloj Hrvatskoj i diljem Europe kao jedinstvena akcija, u početku je trebalo malo nagovaranja partnera i sponzora da bi se učinio prvi "zamah lopate".

Tako je direktor sektora Šumarstva Hrvatskih šuma, Krešimir Žagar, priznao da mu se na prvu ideja koju mu je Dan Špicer iznio činila pomalo nemogućom.

"Dan i kolege došli su mi s tom gotovo nemogućom, utopističkom idejom o tisuću volontera koje će saditi stabla na tom kršu tijekom najsurovijeg vremena u jesen i zimu. Potom su rekli da će provoditi i edukacije po školama i vrtićima. Treća ideja bila je da će napraviti bojice od izgorene drvne mase kojima će građani virtualno bojati stabla i onda će ta stabla biti zasađena i tako će svi imati osjećaj da sudjeluju u akciji pošumljavanja. Svaka od ideja koju su mi rekli bila je gotovo nemoguća za ostvariti. Nemoguća za prosječnog čovjeka, ali moguća za Savez izviđača Hrvatske", rekao je Žagar.

image
Ana Krstulović
Ranko Suvar/Cropix

Skepse oko realizacije velike akcije kratko je imao i predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, Damir Tomić, a njega je Špicer na kraju uspio "pridobiti" pivom.

"Dan mi je došao isto tako s idejama, ali umjesto da mi kaže 'dajte mi šume da im pošumim' kao što je rekao gospodinu Žagaru iz Hrvatskih šuma, rekao mi je kako Hrvatska zajednica tehničke kulture može pomoći u pošumljavanju. Prvo sam ga blijedo gledao, a onda je Dan izvukao pivo koje se zove "Boranka" i tada sam rekao "sudjelujem!", prisjetio se Tomić.

image
Karlo Ressler,Alan Bowen, Damir Turk
Ranko Suvar/Cropix

Među uzvanicima bili su i pročelnik HGSS-a Josip Granić, veleposlanik Kanade u RH Alan Bowman, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, direktor reklamne agencije Imago Igor Mladinović, upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Cvjetana Plavša-Matić, predstavnici Raiffeisen banke i Radenska Adriatic.

Svečana dodjela nagrade "Europski građanin" za 2020. godinu održana je u Botaničkom vrtu u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2023 22:15