IZ MJESECA U MJESEC

Smanjite potrošnju vode i otpad, reciklirajte, štedite energiju, usvojite zelene životne navike

Svaki pojedinac malom promjenom štetnih životnih navika može utjecati na pozitivne promjene u zaštiti okoliša, kažu u Udruzi Sunce

Ilustracija

 Sopa Images/Sipa Press/Profimedia

Za neki novi početak nikad nije kasno, pogotovo kad je riječ o dobrim životnim navikama, korisnima i za pojedinca i za društvo i u konačnici cijeli planet. Europska unija je zacrtala ambiciozni plan, želi kroz europski zeleni plan do 2050. ostvariti klimatsku neutralnost. Zastupnici Europskog parlamenta potvrdili su krajem lipnja 2021. dogovor o klimatskoj neutralnosti do 2050. Novim europskim propisom o klimi povećava se cilj EU-a u pogledu smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2030. s 40 posto na najmanje 55 posto u odnosu na razine iz 1990. godine, a zahvaljujući njemu cilj klimatske neutralnosti do 2050. postaje pravno obvezujući.

Koliko u svemu tome i očuvanju planeta može pomoći svatko od nas? Što svatko od nas može učiniti da smanji svoj ugljični otisak, a to je pojam koji se koristi za kvantificiranje učinka aktivnosti, osobe ili zemlje na klimatske promjene. Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce osmislila je kalendar zelenih navika za 2022. godinu koji može biti dobar početak.

- Usvajanje novih životnih navika zasigurno nije jednostavan i brz proces. Međutim, ako postepeno uvodite promjene iz mjeseca u mjesec na kraju godine iznenadit ćete se rezultatom. Dosta ljudi misli da njihova promjena ne može utjecati na globalnu situaciju, a mi smo se uvjerili kako velike promjene zapravo kreću od lokalne prema globalnoj razini i tvrdimo da svaki pojedinac malom promjenom štetnih životnih navika može utjecati na pozitivne promjene u zaštiti okoliša – poručuju iz Udruge Sunce.

Za svaki svaki mjesec u godini predložili su po jednu ideju, ali zapravo mnoge se mogu primjenjivati tokom cijele godine. Jedna od njih je zdrava i uravnotežena prehrana, koja je kako ističu u Udruzi Sunce, ključna za opće zdravlje pojedinca, kao i za prevenciju brojnih bolesti. Evo koje su još ideje iznijeli.

Smanjite potrošnju vode

U ožujku, mjesecu u kojem slavimo Dan voda (22. ožujka) započnite aktivnije razmišljati o tome koliko vode trošite. Svjedoci smo da u svijetu pitke vode svakim danom ima sve manje i da brojni izvori, koji su ne tako davno bili izdašni, danas više nisu pogodni za korištenje, navode u Udruzi Sunce predlažući jedan od načina kako smanjiti potrošnju vode a da pritom to ne utječe na dosadašnje navike. Riječ je o ugradnji perlatora, malenih nastavaka za slavine koji se jednostavno nataknu i raspršuju vodu tako da miješaju mlaz vode sa popriličnom količinom zraka. Na taj način dobije se, kako je pojašnjeno, ugodan mlaz vode koji ne gubi na efektivnosti, a smanjuje potrošnju vode u nekim slučajevima do čak 60 %.

Popravi, zamijeni, ne bacaj

Travanj iskoristite za popravak starih stvari. U današnje vrijeme lako se odričemo predmeta koji se uz manje popravke mogu ponovno koristiti. Popravkom starim stvarima produžujemo životni vijek, ali i smanjujemo otpad i štitimo okoliš, navode u Suncu donoseći i prijedloge gdje popraviti stare stvari. Podsjećaju i kako bi prema istraživanju Eurobarometra, 77 % građana Europske unije radije popravljalo svoje proizvode nego kupovalo nove, a njih 79 % smatra da bi proizvođače trebalo zakonski obvezati da pojednostavne popravak digitalnih uređaja ili zamjenu njihovih dijelova.

Ako se pak želite riješiti nečeg novog što vam ne treba, a mislite da bi nekome drugome bilo korisno priključite se jednoj od sharing is caring grupa na društvenim mrežama i poklonite predmete koje ne koristite. U ovim grupama, poručuju, možete pronaći doslovno sve – od hrane, preko odjeće, bicikla, do ljetovanja, poručuju također.

Sharing is caring ideju Udruga Sunce u prosincu 2021. provela je na Božićnom swap sajamu u Trogiru, a sljedeći swap sajam planiraju 22. travnja, u sklopu Dana planeta Zemlje.

Smanjite vlastiti otpad

Količina otpada koju pojedinac proizvede godišnje na razini Hrvatske iznosi 414 kg. U svibnju pokušajte smanjiti otpad koji proizvedete. Najjednostavniji način smanjenja otpada je da se svatko od nas vodi s ova 4 načela: razmisli – treba li ti proizvod koji kupuješ; smanji – pripazi u kakvoj ambalaži ga kupuješ, ponovno upotrijebi i recikliraj. Koje jednostavne recepte koristiti za smanjenje otpada u kućanstvu, donose na poveznici.

Kreme za sunčanje

Svake godine dobivamo upozorenja da se dugotrajno ne izlažemo sunčevim zrakama, ali i da se tijekom dana štitimo zaštitnim faktorom. Kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom važne su zbog zaštite kože od štetnog ultraljubičastog zračenja. Nažalost, njihov pogubni utjecaj na zdravlje i okoliš postaje sve veći, navode u poruci o zdravim navikama za lipanj.

Prema procjenama UN-a, petina koraljnih grebena na svijetu je mrtva, a tome doprinose i kemijski sastojci određenih kozmetičkih preparata. Stoga, ove godine za sunčanje odaberite kreme koje štite kožu od UV zraka i ne štete okolišu, ističu.

Ljetujte eko-frendly

Ljetujete li ove godine negdje u Dalmaciji, potražite turističke smještaje s Dalmatia Green eko-friendly certifikatom. Mnogi turistički smještaji na Jadranu posljednjih godina ulažu značajne napore kako bi smanjili svoj utjecaj na okoliš jer shvaćaju da se na takav način potiče stvaranje ”zelene” turističke ponude u Dalmaciji, poručuju također iz Udruge Sunce.

Koristite pepeljare za plažu

Upozoravaju i kako opušci od cigareta predstavljaju veliki problem na plažama, ne samo ekološki već i vizualno. Većina opušaka bačenih na plažu završi u pijesku ili moru. U moru se opušci razgrađuju 5 godina i pretvaraju u mikroplastiku dok se na kopnu razgrađuju i više od 15 godina. Istaknuli su i kako stručnjaci navode da se na hrvatskom dijelu Jadrana godišnje odbaci 500 milijuna opušaka, koji se potom pronalaze u želucima  ptica, riba, kitova i drugih morskih organizama.

Mala djeca koja se igraju u pijesku, ribe, ptice i ostali organizmi koji žive na našim plažama direktno su pogođeni zagađenjem plaže od opušaka cigareta. Osim toga, UV zrake potiču razgradnju celuloznih vlakana iz opušaka koje su sastavom slične  plastici koji prelaze u zemlju i površinske vode pa i na taj način predstavlja opasni otpad

Zato idući put kad budete išli na plažu ponesite svoju jednokratnu ili višekratnu pepeljaru, poručuju iz Sunca.

Bicikliraj

Rujan je idealan mjesec da počnete stjecati naviku bicikliranja. Iskoristite ugodne temperature i krenite, za početak, na posao biciklom. Gužve u prometu, veliki troškovi vožnje, održavanja automobila i troškovi za gorivo s vremenom će postati prošlost, a vi ćete razviti zdravu životnu naviku koja ne šteti okolišu. U Europskom tjednu mobilnosti, koji se tradicionalno održava od 16. do 22. rujna, sudjelujte na Splitskoj biciklijadi, pozivaju iz Udruge Sunce.

Smanji rasvjetu i uštedi

Nadalje navode u kalendaru za listopad da postoji mnogo načina kako možemo smanjiti korištenje rasvjete i uštedjeti energiju i novac. Najjednostavniji način je da smanjite potrošnju električne energije u kućanstvu. Odaberite štedne ili led žarulje i značajno uštedite energiju, ističu.

Dan svih svetih bez plastike

Za vrijeme blagdana Svih svetih, svake godine skupi se preko 15 tisuća tona plastike koja se u maloj mjeri reciklira, a većoj završi na odlagalištima otpada, dok se u nekim sredinama čak i spaljuje. Počast preminulima dostojanstveno se može obilježiti i bez nepotrebnog gomilanja plastičnog otpada, ističu u Udruzi Sunce.

Božićni ukrasi bez plastike

Blagdansko vrijeme prilika je da naviku smanjenja plastike u svakodnevnom životu primijenite i na božićne dekoracije. Iskoristite adventsko vrijeme da zajednički izradite božićne ukrase bez plastike i započnete nove obiteljske tradicije, ističu u Udruzi Sunce predlažući kalendar zdravih navika za 2022.godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2023 18:13