KRIJUMČARENA ROBA

U divovskom industrijskom skladištu od 50.000 četvornih metara u Beteri u Valenciji, zaplijenjeno je tako više od 1000 primjeraka životinja

Snimka španjolske policije velike zapljene u Valenciji

 Handout/Afp/Profimedia

Španjolska policija protekloga vikenda zaplijenila je jednu od najvećih zaliha prepariranih životinja u povijesti Europi. Vlasti sumnjaju kako je riječ o krijumčarenoj robi. U divovskom industrijskom skladištu od 50.000 četvornih metara u Beteri u Valenciji, zaplijenjeno je tako više od 1000 primjeraka životinja. Detektirano je preko 400 zaštićenih vrsta, uključujući neke koje su izumrle, kao što je podvrsta antilopa sabljorogi oriks, ili su ozbiljno ugrožene, poput bengalskog tigra. Osim toga pronađeni su lavovi, leopardi, gepardi,risovi, slonovi, nilski konji... Vlasnik skladišta sada je pod istragom zbog krijumčarenja i zločina protiv flore i faune ili, kako se to često naziva, kriminala protiv divljih životinja. Istražitelji procjenjuju da ove preparirane životinje na crnom tržištu vrijede 29 milijuna eura. Ova zapljena je kulminacija istrage tima za zaštitu prirode policije iz Valencije, koja je započela u studenom 2021.

U strategiji EU-a za biološku raznolikost do 2030. EU je postavio nove ciljeve za sljedeće desetljeće. Zastupnici EU parlamenta su snažno podržali cilj zaštite najmanje 30 posto morskih i kopnenih područja (šume, močvare, travnjaci, obalni ekosustavi), te cilj da 10 posto oceana i kopna EU-a, uključujući sve ekosustave bogate ugljikom, ostane u osnovi netaknuto. Žele da ciljevi budu obvezujući i provedeni u državama EU-a na nacionalnoj razini, u suradnji s regionalnim i lokalnim vlastima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:57