PAKLENI DEJA VU

Prosječna temperatura u Portlandu obično je u ovo doba godine oko 26 stupnjeva Celzijeva. Sada se očekuje petnaestak stupnjeva više
Klimatizirana skloništa od vrućina u Portlandu
 Alex Milan Tracy/Ddp Usa/Profimedia

Stanovnici saveznih američkih država Washington i Oregon ponovno se suočavaju s paklenim temperaturama. Na sjeverozapad SAD-a stiže drugi veliki toplinskog val ovog ljeta. Tijekom prvog vala krajem lipnja, u nekoliko gradova američkog sjeverozapada, izmjereno je nevjerojatnih 46 stupnjeva, a rekordni toplinski val odnio je gotovo 200 ljudskih života.

Temperature u Portlandu dosegle su u četvrtak kasno poslijepodne 39 stupnjeva Celzijeva, a tijekom narednih dana očekuje se i rast temperature. Prosječna temperatura u Portlandu obično je u ovo doba godine oko 26 stupnjeva Celzijeva.

U gradovima diljem Oregona, gdje bi temperature mogle prijeći iznad 40 stupnjeva, građanima je ponuđena opcija noćenja u klimatiziranim skloništima.

Meteorolozi su izvijestili da ekstremne temperature dolaze iz dva tlačna sustava, dok je studija World Weather Attribution utvrdila da bi toplinski val bio "praktički nemoguć bez klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim aktivnostima."

Kao borbu protiv porasta vrućina, Europski parlament je podržao zakon o klimi, neslužbeno dogovoren s državama članicama u travnju. Njime se politička predanost europskog zelenog plana klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. pretvara u obvezu. Europskim građanima i poduzećima pruža se pravna sigurnost i predvidljivost koje su im potrebne za planiranje tog prijelaza. Nakon 2050. EU će nastojati prijeći na negativne emisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:46