GENERACIJSKI SUKOB

Zeleno vijeće Brightona našlo se na meti kritika dijela stanovništva. No mlađa populacija i dalje stoji uz ‘zelenu‘ vlast
Korov u Brightonu, Engleska
 Paul Briden/Alamy/Alamy/Profimedia

Vijeće grada Brightona na jugu Engleske, a koje je pod kontrolom Zelenih, našlo se pod optužbama kako je otišlo predaleko u svojim planovima ozelenjavanja grada. Naime, nakon što su prošle godine zabranili pesticide, koje sadrže kemikalije poput glifosata, i to nakon peticije stanovnika, sada pak građane zabrinjava nekontrolirano cvjetanje korova na kolnicima grada.

“Od svih pritužbi koje dobivam, korov je među tri glavna pitanja. Na nekim ulicama korov je visok dva metra, a zamjetan broj građana završio je u bolnici zbog spoticanja o korijene koji su sada svagdje oko nas“, rekao je Alistair McNair, tamošnji konzervativni vijećnik. Mcnair je i dodao kako ozelenjavanje nije dovelo do željenog povratka insekta oprašivača.

Ovaj problem jasno ocrtava različite generacijske poglede na problem. Dok mlađa populacija, u velikoj mjeri, pod svaku cijenu podržava ozelenjavanje i ne vidi problem u korovu, stariji građani tvrde kako preferiraju urednost i sigurnost, umjesto “neplanskog ozelenjavanja“.

Zelena urbana područja mogu podržati biološku raznolikost i pridonijeti tjelesnoj i mentalnoj dobrobiti stanovništva, navodi se u izvješću.

Zastupnici Europskog parlamenta zato podržavaju uspostavu platforme EU-a za urbano ozelenjavanje i pozivaju Komisiju da postavi specifične ambiciozne obvezujuće ciljeve o urbanoj biološkoj raznolikosti, uključujući: minimalni udio zelenih krovova na novim zgradama, potporu urbanoj poljoprivredi, osiguravanje da se kemijski pesticidi ne koriste, te smanjenje upotrebe gnojiva na urbanim zelenim površinama EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:27