DANI SUNCA

Novina je i da krajnji kupac može samostalno ili putem agregiranja ravnopravno sudjelovati na svim tržištima električne energije
Ilustracija
 Tom Dubravec/Cropix

U petak ujutro, u danu kad se u Hrvatskom saboru glasa o Zakonu o tržištu električne energije, Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja prezentirao je na konferenciji "Dani Sunca" u Hvaru novitete koje donosi taj važni zakon u zelenoj tranziciji.

Novi Zakon o tržištu električne energije prenosi sve odrednice Direktive (EU) 2019/944 Europskog parlamenta i Vijeća od 5. lipnja 2019. o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište električne energije i izmjeni Direktive 2012/27/EU (SL L 158, 14.6.2019.), a nakon glasovanja u Hrvatskom saboru i prihvaćanja prijedloga zakona i stupanja na snagu do sredine ovog mjeseca slijedi donošenje podzakonskih akata.

Kako je kazao Milatić, važan zakon u provedbi zelene tranzicije je i Zakon o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, koji je prošao prvo čitanje, a donosi se u skladu s Direktivom (EU) 2018/2001 Europskog parlamenta i Vijeća od 11 prosinca 2018. o primicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora. Prijedlog tog zakona trebala bi koncem listopada 2021. usvojiti Vlada RH, a stupanje na snagu očekuje se do konca studenoga 2021.

Koji su sve noviteti u Zakonu o tržištu električne energije?

"Ovaj zakon omogućava da definitivno možete izabrati opskrbljivača iz EU, kao što i netko iz EU može izabrati opskrbljivača iz Hrvatske. Za sve skupine kupaca, industrijske i trgovačke, kao i kupce iz kategorije kućanstva, omogućava se slobodan pristup tržištima električne energije, kako bi svi imali koristi od tržišnog natjecanja u Europskoj uniji", naglasio je Milatić.

Kazao je i da se uspostavljaju zajednička pravila za proizvodnju, prijenos, distribuciju i skladištenje energije, te opskrbu električnom energijom.

"Potrošač je u žiži, mora biti zaštićen. Uvodi se institut aktivan kupac, to znači da kupac moći mijenjati svog opskrbljivača u kratkom roku kad se sve digitalizira. Novi institut je i energetska zajednica građana kako bi se svim krajnjim kupcima omogućilo da izravno sudjeluju u proizvodnji, potrošnji ili dijeljenju električne energije. To se već počelo raditi, građani se udružuju i dijele energiju", kazao je Milatić.

U skladu s time uvode se i nove energetske djelatnosti kao što su: agregiranje, skladištenje energije, organiziranje energetske zajednice građana i operator zatvorenog distribucijskog sustava. Također određuje se postupak javnog natječaja za izdavanje energetskog odobrenja za novi proizvodni kapacitet.

Nadalje, kako je informirao Ivo Milatić, novina je i osiguravanje besplatnog pristupa barem jednom alatu za usporedbu ponuda opskrbljivača, za kupce iz kategorije kućanstvo te kupce iz kategorije poduzetništvo s očekivanom godišnjom potrošnjom manjom od 100.000 kWh što uključuje i ponude za ugovore s dinamičnim određivanjem cijene električne energije u dijelu koji se slobodno ugovara.

Novina je i da krajnji kupac može samostalno ili putem agregiranja ravnopravno sudjelovati na svim tržištima električne energije.
Uvodi se i napredni sustav mjerenja, kazao je Milatić, kojim se osnažuju krajnji kupci na način da im takvi sustavi omogućavaju točne povratne informacije o potrošnji ili proizvodnji energije u gotovo stvarnom vremenu, bolje upravljanje potrošnjom energije, kao i da posljedično smanje iznose svojih računa za potrošnju električne energije.

Jedna od važnih novina u novom zakonodavnom okviru je i uvođenje elektromobilnosti kao važnog elementa energetske tranzicije, te skladište energije kao postrojenje u kojem se električna energija skladišti pretvorbom u neku drugi oblik energije. To podrazumijeva reverzibilne elektrane, crpne elektrane, električne kotlove sa spremnikom, toplinske pumpe, baterijske spremnike elektrolizatore sa spremnikom vodika i ostale uređaje u koje se električna energija može spremiti, u nekom obliku, te kasnije predati u prijenosnu ili distribucijsku mrežu.

Državni tajnik pojasnio je i da se određuju pravila o neovisnosti HERA, a utvrđuju se i načini suradnje s drugim državama članicama, regulatornim tijelima i operatorom prijenosnog sustava, s ciljem stvaranja potpuno međusobno povezanog unutarnjeg tržišta električne energije.

Što se tiče energetskih odobrenja za proizvodna postrojenja, Ministarstvo donosi odluku o provođenju javnog natječaja za izdavanje tog odobrenja te se na temelju odluke o odabiru najbolje ponude izdaje energetsko odobrenje.
Konferencija ‘Dani Sunca‘, prva je konferencija posvećena korištenju Sunčeve energije koju organiziraju udruženje “Obnovljivi izvori energije Hrvatske” i Pokret otoka, a održava se u gradu Hvaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:52