ODLUKA UN-a

Afganistan je odgovoran za samo 0,03% globalnih emisija, no istovremeno je ozbiljno pogođen klimatskom krizom
Ilustracija, logo Cop26
 Daniel Leal-olivas/AFP

Šest stručnjaka za okoliš iz Afganistana koji su trebali prisustvovati Cop26 kao delegati svoje zemlje odbijeni su samo nekoliko dana prije početka događaja.

Šestorica stručnjaka – pet muškaraca i jedna žena koji su ostali anonimni radi vlastite sigurnosti – pobjegli su od talibana i skrivaju se u susjednim zemljama odakle su trebali otputovati u Veliku Britaniju. Nije naveden razlog zašto je šest prijava odbijeno. U početku se vjerovalo kako su Ministarstvo unutarnjih poslova ili Ured za vanjske poslove Commonwealtha (FCDO) stavili veto na njihovo putovanje u Ujedinjeno Kraljevstvo. Međutim, izvori su odali Guardianu kako tu odluku nije donio niti jedan vladin odjel Velike Britanije, već je Tajništvo odjela Ujedinjenih naroda za klimatske promjene (UNFCCC) obznanio kako za sada neće registrirati izaslanike iz Afganistana u Cop26.

Šestorica stručnjaka, prethodno radili za programe UN-a, tj. za prethodnu talibansku vladu u Afganistanu i nacionalna tijela za zaštitu okoliša u svojoj zemlji, kažu da su vrlo uznemireni odlukom UNFCCC-a da im zabrani sudjelovanje na ovoj ključnoj konferenciji.

“Veoma smo razočarani ovom odlukom. Ispunili smo sve uvjete za vizu, ali je tajništvo UNFCCC-a odbilo naše nominacije bez opravdanih razloga. Možda se to dogodilo zbog tekuće političke situacije u Afganistanu”, rekao je jedan od izaslanika. Drugi je, pak, izjavio: “Poduzimajući ovu akciju, tajništvo UNFCCC-a ugušilo je glas milijuna afganistanskih žrtava utjecaja klimatskih promjena. Klimatske promjene ne poštuju granice. Nisu smjeli miješati okoliš s politikom. Nadali smo se da ćemo prisustvovati Cop26 kako bismo podigli glas milijuna afganistanskih žrtava štetnih utjecaja klimatskih promjena“.

Afganistan je odgovoran za samo 0,03% globalnih emisija, no istovremeno je ozbiljno pogođen klimatskom krizom.

Kada je riječ o Afganistanu, zastupnici Europskog parlamenta oglasili su se u rujnu.

Tijekom rasprave održane 14. rujna zastupnici su naglasili kako nakon povratka talibana na vlast EU treba pomoći ljudima da sigurno napuste zemlju. „Moramo osigurati da svi oni koji su u fokusu talibana, bez obzira na to jesu li aktivisti, branitelji ženskih prava, učitelji, državni službenici ili novinari, mogu doći kod nas”, rekao je Michael Gahler (EPP, Njemačka). Poručio je i da se mora pružiti potpora susjednim zemljama koje pomažu pristiglim izbjeglicama.

Iratxe García Pérez (S&D, Španjolska) izjavila je da je važno razmotriti kako stabilizirati zemlju i zaštititi prava Afganistanaca. „Uspostavili smo centar u Madridu za potporu onima koji su s nama surađivali u Afganistanu i njihovim obiteljima te moramo učiniti mnogo više i uspostaviti odgovarajući humanitarni koridor uz potporu Službe za vanjsko djelovanje kako bi tisuće ljudi koji su još uvijek u Afganistanu dobile potrebne vize i napustili zemlju na siguran način.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:07