NAJAVA POSKUPLJENJA

Plin se, naime, koristi u proizvodnji električne energije, kao i za grijanje i industrijsku uporabu
Postrojenje za ukapljivanje prirodnog plina u ruskoj regiji Sakhalin 
 Yuri Smityuk/Tass/Profimedia

Uslijed slabe proizvodnje struje iz vjetra i rekordnim rastom cijene prirodnog plina, veleprodajni troškovi električne energije u ponedjeljak premašili su svoju najvišu razinu, a to će rezultirati i porastom cijene električne energije u kućanstvima diljem Europe.

Referentne veleprodajne cijene električne energije u Njemačkoj sljedeće godine dosegle su više od 90 eura po megavat satu, što je otprilike dvostruko više od razine na kojoj su bile na početku godine.

Cijene plina u Velikoj Britaniji i kontinentalnoj Europi, također su zamjetno porasle.

Carlos Torres-Diaz, voditelj tržišta električne energije i plina u konzultantskoj tvrtki Rystad Energy, izjavio je za Financial Times kako je manjak opskrbe plinom iz Rusije doveo do smanjenja zaliha u skladištima diljem Europe, što će zajedno s rastućom azijskom potražnjom za ukapljenim prirodnim plinom (LNG) uzrokovati rastom cijena električne energije.

"Razine plina u europskim skladištima daleko su ispod prosjeka prošlih pet godina. Zalihe su ograničene. To će jednako tako biti razlog za rast cijene električne energije, budući da se plin koristi pri njenoj proizvodnji, kao i za grijanje i industrijsku uporabu", objasnio je Torres-Diaz

Donošenjem zakonodavnog paketa o unutarnjim energetskim tržištima Parlament je snažno podržao razdvajanje vlasništva nad sustavima prijenosa u energetskom sektoru kao najučinkovitije sredstvo za poticanje ulaganja u infrastrukturu na nediskriminirajući način, s poštenim pristupom mreži za nove sudionike na tržištu te za transparentno tržište. Parlament je također naglasio važnost zajedničkog europskog stava o srednjoročnim ulaganjima (10-godišnji indikativni europski plan s naglaskom na povezanost mreža), tješnje suradnje među regulatornim tijelima, državama članicama i operatorima sustava prijenosa te snažnog postupka usklađivanja uvjeta za pristup mrežama. Na inicijativu Parlamenta, u sklopu dogovora postignutog s Vijećem, posebna je važnost dana pravima potrošača: u rezolucijama se ustrajalo na povećanju potrošačkih prava (promjena dobavljača, izravno informiranje s pomoću pametnih brojila i učinkovito postupanje s pritužbama podnesenim „ombudsmanu” za energetiku). Parlament se također izborio za priznavanje koncepta „energetskog siromaštva”. Snažno je podržao osnivanje Europske agencije za suradnju energetskih regulatora, naglasivši da joj moraju biti dodijeljene nužne ovlasti za rješavanje problema koje ne mogu riješiti nacionalna regulatorna tijela, a koji sprječavaju integraciju i ispravno funkcioniranje unutarnjeg tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:59