SKANDINAVSKI PRIJEDLOG

Potrošnja energije za rudarenje Bitcoina u Švedskoj porasla je za "nekoliko stotina posto" i sada troši električnu energiju ekvivalentnu 200.000 kućanstava

Buduće postrojenje za rudarenje Bitcoinom u Texasu

 Mark Felix/Afp/Profimedia

Suočene s naglim porastom potrošnje energije, švedske vlasti pozivaju Europsku uniju da zabrani "energetski intenzivno" rudarenje kriptovaluta.

U otvorenom pismu, direktori najvećih švedskih financijskih i ekoloških regulatora pozvali su na zabranu rudarenja kriptovaluta na razini EU-a i pozvali da se tvrtkama koje trguju i ulažu u kripto imovinu zabrani opisivanje poslovnih aktivnosti ekološki održivim.

Erik Thedéen, direktor švedske uprave za financijski nadzor i Björn Risinger, direktor Švedske agencije za zaštitu okoliša, rekli su da sve veća potrošnja energije kriptovalute ugrožava sposobnost Švedske da ispuni svoje obveze prema Pariškom klimatskom sporazumu.

Između travnja i kolovoza ove godine, potrošnja energije za rudarenje Bitcoina u toj skandinavskoj zemlji porasla je za "nekoliko stotina posto" i sada troši električnu energiju jednaku 200.000 kućanstava, poručili su Thedéen i Risinger.

-Trenutno je moguće voziti električni automobil srednje veličine i to 1,8 milijuna kilometara koristeći istu energiju koja je potrebna za rudarenje samo jednog Bitcoina. Svaki dan se u Švedskoj rudari 900 bitcoina, što je ekvivalent 44 putovanja oko cijeloga svijeta. Ovo nije razumna uporaba naše obnovljive energije- zaključuju švedski direktori.

Trgovanje kriptovalutama na području Europske unije je dopušteno, no to ne znači i da je u potpunosti reguliratno. Europska unija to želi promijeniti.

Novi prijedlog zakona prisilio bi kompanije koje se bave transakcijama kriptovaluta da prikupljaju podatke o pošiljateljima i primateljima kriptovaluta. To bi kriptovalute i kriptoimovinu učinilo lakšim za praćenje i kontroliranje.

Kako su pojasnili iz Europske komisije, ideja je da se tim prijedlogom zakona onemogući i zaustavi pranje novca i financiranje terorizma kroz kriptoimovinu.

Iako bi takva regulacija tržišta kriptovaluta mogla izazvati prilične probleme pružateljima usluga, treba istaknuti kako se to neće dogoditi preko noći. Prije svega, da bi prijedlog zakona bio prihvaćen, moraju ga prihvatiti sve članice EU i Europski Parlament, a nakon toga i proći određeno vrijeme (otprilike dvije godine) da se odredbe uvedu u nacionalno zakonodavstvo.

Do tad će tržište kriptovaluta vjerojatno i dalje funkcionirati kao i do sad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:00