UTJECAJ KLIME

Nalazi se na 2700 metara nadmorske visine, a njegova kretanja i površinske promjene stručnjaci prate uz pomoć radara
Ledenjak na talijanskoj strani planine Mont Blanc prijeti odronjavanjem
 Ania Freindorf/Zuma Press/Profimedia

Na talijanskoj strani planine Mont Blanc raste bojazan od urušavanja dijelova ili čitavog bloka ledenjaka Planpincieux u naseljeno podnožje. Lokalne vlasti i tamošnji stručnjaci za glaciologiju neprestano nadziru kretanja i površinske promjene uz pomoć radara koji se odbija od površinu ledenjaka.

Zbog uzastopnih temperaturnih rekorda ovog ljeta, kretanja ledenjaka ponekad dosegnu i 150 centimetara dnevno. "Dosad je", kaže glaciolog Paolo Perret, "ledenjak blokirala čvrsta stijena. No zbog visokih temperatura ledenjak se počeo povlačiti i sad je naslonjen na sklisku i strmu površinu."

Iako je mjesto Val Ferret u podnožju planine lani evakuirano, a ceste su u nekoliko navrata zatvarane, sa snižavanjem temperatura stanovništvo se vratilo u svoje domove. Sada je situacija još gora. Iako je ledenjak okarakteriziran kao "polarni", počeo se topiti, zbog čega se ubrzano stvara vodeni sloj ispod ledenog giganta. Ta činjenica podiže razinu straha stručnjaka, s obzirom na to da klizanje ledenjaka u tom slučaju ne bi imalo prirodnu barijeru, već poticaj.

Direktor kontrole rizika prirodnih katastrofa Valerio Segor kazao je kako se scenariji razlikuju od najblažeg do onog najcrnjeg. "Trenutno govorimo o najblažim situacijama, poput zatvaranja određenog broja planinarskih puteva, pa sve do najgore zamislive situacije u kojoj se odvaja čitav blok ledenjaka od 800 tisuća kubičnih metara leda."

Iako vjeruju da se najgori scenarij neće ostvariti, oba se stručnjaka slažu kako je opasnost bez ikakve sumnje posljedica klimatskih promjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:53