COP26

Aktivisti iz Europe, Afrike i Azije pridružili su se britanskim aktivistima na ulicama Glasgowa
Ilustracija, američki klimatski aktivist
 Yasin (Anadolu Agency via AFP)

Tisuće prosvjednika iz cijelog svijeta stigle su u Glasgow kako bi zahtijevali hitnu akciju u vezi s eskalirajućim ekološkim izvanrednim stanjem.

Prosvjednici iz brojnih ekoloških pravnih, autohtonih skupina i skupina civilnog društva, iz cijeloga svijeta, okupljaju se u najvećem škotskom gradu kako bi sklopili saveze i izvršili pritisak na političke vođe. Planiraju se marševi, štrajkovi i blokade cesta, a aktivisti vjeruju da će njihove kampanje mirne građanske neposlušnosti biti ključne za ishod pregovora.

-Prosvjedi su to što mi daje nadu. To je prilika da se u prvi plan stave glasovi onih ljudi na prvoj crti klimatske krize i suprotstave se utjecaju i 'zelenom pranju' korporacija. Prilika je to da se ljudima kaže što se stvarno događa, posebno na jugu Planeta- izjavila je Cat Scothorne, 18-godišnja aktivistica organizacije Glasgow Calls Out Pollution.

Aktivisti iz Europe, Afrike i Azije pridružili su se britanskim aktivistima na ulicama dok su se odvijali prosvjedi i događanja civilnog društva, a na obalama Clydea, odakle pada pogled na konferencijski centar Cop26, aktivisti iz Ocean Rebelliona obukli su se kao sirene kako bi istaknuli ogroman utjecaj industrijskog ribolova na emisije stakleničkih plinova.

-Cop26 mora okončati rastući zločin protiv čovječnosti od strane bogatih vlada gdje je globalni jug žrtvovan kako bi snosio teret bogatog načina života globalnog sjevera - izjavio je Alex Cochrane, iz organizacije Extinction Rebellion Glasgow.

Najpoznatija klimatska aktivistica Greta Thunberg sudjelovala je u raspravi u Europskom parlamentu prošle godine o propisu o klimi, prijedlogu kojim se obvezuje na djelovanje u cilju postizanja ugljične neutralnosti do 2050.

-EU treba biti predvodnica. Imate tu moralnu obvezu i jedinstvenu ekonomsku i političku priliku postati vođe u klimatskom području. Sami ste proglasili klimatsku krizu. Rekli ste da se radi o egzistencijalnoj prijetnji. Sada morate dokazati da ste to i mislili- izjavila je Thunberg.

-Svatko ima svoju ulogu u ovome. Duboko vjerujem da trebamo energiju naših mladih ljudi. Društvo se ne može promijeniti niti odgovoriti na klimatske izazove s kojima smo suočeni ako ne iskoristimo njihovu energiju. A Vi je utjelovljujete- kazao je Greti Thunberg, predsjednik Odbora Parlamenta Pascal Canfin

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:58