UZNEMIRUJUĆI VIDEO

Snimljeni lososi prekriveni su crvenim lezijama i bijelim gljivicama, što je rezultat stresa i izloženosti ekstremnim temperaturama
Lososi iz pritoka rijeke Columbia
 Youtube/ Columbia Riverkeeper

Lososi u rijeci Columbia skoro su se živi skuhali kad su temperature vode narasle tijekom rekordnog toplinskog vala na sjeverozapadnom dijelu Tihog oceana, objavila je grupa zaštitnika životinja koja je dokumentirala uznemirujući prizor, piše Guardian.

U videu koji je u utorak objavila neprofitna organizacija Columbia Riverkeeper, vidi se skupina lososa koja pliva u pritoku rijeke prekrivena crvenim lezijama i bijelim gljivicama, što je rezultat stresa i izloženosti ekstremnim temperaturama.

Lososi obično putuju uzvodno rijekom Columbia od oceana, kako bi se mrijestili ondje gdje su i sami došli na svijet, no neočekivano su promijenili smjer, objasnio je Brett VandenHeuvel, izvršni direktor organizacije Columbia Riverkeeper. Opisao je losose koji skreću prema rijeci Little White Salmon, pritoci rijeke Columbia gdje je video snimljen, u pokušaju da pobjegnu od vrućine.

Na dan snimanja videa, rijeka je dosegla temperaturu od 21°C koja je smrtonosna za ove ribe ako su joj izložene dulje vrijeme. Zakon o čistoj vodi zabranjuje porast temperature rijeke Columbia preko 20°C.

'Nemaju izbora'

VandenHeuvel je usporedio situaciju s osobom koja je pokušala istrčati maraton na temperaturi većoj od 38°C.

'Razlika je u tome što ovo nije rekreacija za lososa', rekao je. 'Nemaju izbora. Ili uspiju ili umru.'

Lososi iz videa neće se moći mrijestiti u pritoku, a očekuje se da će svi uginuti od bolesti i toplinskog stresa.

Ovaj je prizor još jedan primjer tragičnih smrti izazvanih vrućinama - već su ubile stotine ljudi širom pacifičkog sjeverozapada i Kanade, vjerojatno uzrokovale stradanje više od milijarde morskih životinja i pridonijele požarima u cijeloj regiji.

No, VandenHeuvel kaže da se ovo nije dogodilo samo zbog toplinskog vala, nego su stanje u rijeci pogoršale brojne brane koje desetljećima zadržavaju protok vode širom savezne države Washington i šire te tako povećavaju temperaturu vode. Klimatske promjene i nedavni smrtonosni toplinski val jednostavno su doveli situaciju do ekstrema.

Početkom ovog mjeseca uznemirujuće scene u rijeci Columbia snimljene su kao dio napora organizacije da pokuša pratiti napredak lososa na vrućini.

VandenHeuvel kaže da je prerano reći koliko je točno lososa uginulo od pretople vode. No, deseci tisuća lososa još uvijek žive u rijekama Columbia i Lower Snake, a kako će se te rijeke dodatno zagrijati tijekom sljedeća dva mjeseca, moglo bi se dogoditi da ugine jako puno riba. S obzirom na to da se losose iz Snake Rivera već smatra ugroženima, gubitak samo malog dijela njihove populacije mogla bi imati strašne posljedice.

VandenHeuvel se prisjetio putovanja u to područje u danima nakon što je video snimljen te rekao da je vidio slične patnje lososa u drugim pritokama. Čak je i nizvodno primijetio nekoliko uginulih lososa.

'Strašno je to gledati'

'Strašno je gledati životinje koje umiru na tako neprirodan način. Još je i gore kad znamo uzrok svega toga. Ovo je problem koji uzrokuje čovjek i stvarno me tjera na razmišljanje o budućnosti.'

U videozapisu se vide bijele mrlje na lososima, što je vjerojatno gljivična infekcija koja se pojavi kada se losos nađe pod stresom zbog pretople vode.

Don Sampson, član Saveza plemena indijanskog rezervata Umatilla i član savjetodavnog odbora Sjeverozapadnog plemenskog saveza za zaštitu lososa, kazao je da se kad je gledao te ribe kako umiru, osjećao kao da mu umire rodbina.

'Tako sam se loše osjećao', rekao je Sampson, koji je ujedno i nasljedni poglavar plemena Walla Walla. 'Bio sam na rubu suza kad sam to vidio.'

Usporedio je stanje s 2015. godinom, kada je oko 250.000 lososa uginulo u rijeci Columbia i njezinim pritokama nakon posebno vrućeg ljeta.

Sampson je predvidio da će se situacija samo pogoršati i rekao da je ključno krenuti naprijed s idejom probijanja četiri brane u istočnoj državi Washington.

'Zaista je zastrašujuće da imamo rješenja za spas lososa, ali to ne radimo', rekao je Sampson. 'Nemamo političke volje, naši članovi Kongresa na sjeverozapadu nemaju političku snagu ili volju ustati u zaštitu lososa za buduće generacije.'

VandenHeuvel se složio da će se takve scene nastaviti ako odgovorni ne poduzmu izravnu akciju.

'Na ovo gledam kao na duboko tužnu viziju naše budućnosti. Ali to također vidim kao poziv na akciju. Postoje mjere ublažavanja koje možemo poduzeti da spasimo losose, da ohladimo naše rijeke. A ako ovaj videozapis ne potakne neke ozbiljne reakcije, onda ne znam što hoće.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:01