COP26

Aktivisti smatraju da će zbog nemogućnosti pristupa cjepivu, oni najviše pogođeni klimatskim promjenama biti izostavljeni
Prosvjedi protiv zagađenja okoliša, London, 2021.
 Peter Marshall/Alamy/Alamy/Profimedia

Više od 1500 skupina civilnog društva zahtijeva odgodu UN -ove konferencije o klimatskim promjenama COP26, koja se treba održati u Glasgowu početkom studenog. Glavni razlog zbog koga se traži odgoda konferencije jest prespori proces kojim britanska vlada pruža cjepiva delegatima iz država takozvanog trećeg svijeta.

COP26, koji bi se trebao održati u Glasgowu početkom studenog, već je odgođen godinu dana zbog pandemije.

Apelu se pridružio i Greenpeace koji je u utorak pozvao na odgađanje sastanka, tvrdeći da se u protivnom riskira isključenje dužnosnika iz zemalja u razvoju. Prije pandemije očekivalo se da će ukupno 195 država poslati delegate na događaj.

Tasneem Essop, čelnik Climate Action Network -a globalne mreže sastvaljene od preko 1.300 nevladinih organizacija iz zelenog sektora, smatra kako će zbog nemogućnosti dolaska predstavnika država trećeg svijeta, oni najviše pogođene klimatskim promjenama biti izostavljene iz razgovora, ako bi se COP26 održao ove godine.

Zastupnici Europskog parlamenta 10. lipnja 2021. usvojili rezoluciju kojom podržavaju privremeno ukidanje patenata za cjepiva protiv bolesti COVID-19 kako bi se poboljšao globalni pristup cjenovno pristupačnim cjepivima i riješilo pitanje opskrbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:30