TOMISLAV SOKOL

Najveći izazov u borbi protiv klimatskih promjena svakako je pitanje financiranja zelene tranzicije, kaže hrvatski europarlamentarac

Tomislav Sokol

 Marko Todorov/cropix

Hrvatskog europarlamentarca Tomislava Sokola iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke pitali smo o očekivanjima od UN-ove Konferencije o klimatskim promjenama COP26 u Glasgowu, koja je ušla u svoj drugi, završni tjedan.

-Očekujem da će se na 26. Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama razmotriti mjere za postizanje ciljeva Pariškog sporazuma i Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama. Europska unija svojom je ambicioznom zelenom agendom pružila pozitivan primjer međunarodnim partnerima od kojih očekujemo definiranje konkretnih rokova u kojima planiraju postati klimatski neutralni – kaže zastupnik Sokol.

Dodaje kako je poznato da je Europska unija već postavila cilj da želi postati prvi klimatski neutralan kontinent. Tako se obvezala i da će do 2030. smanjiti emisije za barem 55 posto u odnosu na razine iz 1990.

-Međutim, posebno ističem da postavljenim ciljevima ne smijemo rušiti vlastitu konkurentnost na svjetskom tržištu jer će to samo odgovarati onima koji proizvode više emisija od Europske unije. Unija emitira manje od 8 posto ukupnih emisija. Dakle, Europska unija borbu protiv klimatskih promjena ne može voditi sama. Samo je konsenzus i predanost svih država jamac da ćemo uspjeti provesti pravednu zelenu tranziciju – ističe Sokol.

Na upit koji su najveći izazovi u borbi s klimatskim promjenama i očekuje li da će oni biti lako prevladani, Tomislav Sokol odgovara kako je prema podacima Eurobarometra, više od četvrtine ispitanika kao najozbiljnije svjetske probleme istaknulo klimatske promjene.

-Europska unija ozbiljno je shvatila zabrinutost građana i predložila je sveobuhvatan set mjera putem Europskog zelenog plana. Ponosan sam što osobno imam priliku doprinijeti realizaciji tog plana i to kao izvjestitelj EPP-a za Strategiju ‘od polja do stola’ u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO). Najveći izazov u borbi protiv klimatskih promjena svakako je pitanje financiranja zelene tranzicije. Od početka sam rezolutan u stajalištu da trošak zelene tranzicije ne smije pasti isključivo na leđa malih i srednjih poduzetnika jer bi to ugrozilo njihovo poslovanje i radna mjesta. Zato sam ponosan što smo uspjeli uspostaviti Fond za pravednu tranziciju koji raspolaže ukupnim proračunom od 17,5 milijardi eura za razdoblje 2021. – 2027. - naglašava zastupnik Sokol.

Pojašnjava kako je cilj Fonda ublažiti posljedice tranzicije financiranjem diversifikacije i modernizacije lokalnog gospodarstva te smanjenjem negativnih posljedica na zaposlenost.

-Uz to, ističem da ambiciozne mjere i ciljevi koji se postavljaju zelenim politikama trebaju imati uporište u znanosti. Cilj smanjenja uporabe sredstava za tretiranje bilja ne smije imati za posljedicu smanjenje proizvodnje hrane. U suprotnom može nastupiti radikalna nestašica hrane što će samo povećati društvenu nejednakost. Sve su to aspekti koje moramo imati na umu kada govorimo o provedbi zelenog plana – naglašava hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:38