KAMPANJA

Turneja ‘Dobra energija‘ obuhvatit će 12 gradova. Cilj je građanima objasniti prednosti solarne energije

Korištenje solarne energije više nije stvar daleke budućnosti, poručuju iz Zelene energetske zadruge
Ilustracija
 Elmar Gubisch/Panthermedia/Profimedia

Iz Zelene energetske zadruge (ZEZ) najavljuju kako će, u suradnji s europskom inicijativom Sporazum gradonačelnika, Udrugom gradova i udrugom Pokret otoka, tijekom listopada i studenoga drugi put provesti turneju Dobra energija, kampanju promocije solarne energije u hrvatskim gradovima.

Prvo izdanje turneje održano je u jesen 2020. kada je zadruga obišla 11 hrvatskih gradova na području kontinentalne Hrvatske i Istre, a ove godine obuhvatit će 12 novih gradova na području sjeverne i središnje Hrvatske (Čakovec, Ludbreg, Prelog, Zaprešić, Ivanić-Grad), Slavonije (Slavonski Brod, Pleternica, Slatina) te obale i otoka (Zadar, Cres, Mali Lošinj, Grad Hvar).

“S 0,5 posto električne energije dobivene iz sunca, Hrvatska je na začelju Europske unije po korištenju sunčanog potencijala. Turneja Dobra energija jedna je od inicijativa kojom želimo potaknuti njegovo veće korištenje. Zato smo prednost pri izboru gradova-domaćina ovogodišnjeg izdanja turneje dali gradovima koji su se u prijavi na naš javni poziv istaknuli po dosadašnjoj posvećenosti i spremnosti na daljnja ulaganja u solarnu energiju, posebno u kontekstu ostvarenja ciljeva Europskog zelenog plana”, poručuju iz Zelene energetske zadruge.

Trošak ugradnje kućne sunčane elektrane, uvjeti za ugradnju, potrebna dokumentacija, prilike za sufinanciranje, udruživanje sa sugrađanima s ciljem razmjene energije, kako navode u obavijesti, samo su neke od korisnih informacija koje će građani imati prilike saznati iz prve ruke na besplatnim edukacijama o solarnoj energiji u gradovima-domaćinima turneje Dobra energija.

“Korištenje solarne energije više nije stvar daleke budućnosti. Kućne sunčane elektrane su pristupačne i iskoristive u svakom dijelu Hrvatske, a građanima želimo pomoći realizirati ih na način koji će za njih biti maksimalno isplativ”, istaknuli su iz Zelene energetske zadruge.

Također navode kako je kampanja lokalno fokusirana kako bi se prilike vezane uz korištenje solarne energije direktnom komunikacijom približile što većem broju građana te potaknulo razumijevanje solarne energije kao lokalnog resursa koji ima potencijal biti nositelj razvoja hrvatskih gradova. Uz edukacije o ugradnji kućnih solarnih elektrana, Zelena energetska zadruga tako će kroz savjetodavne aktivnosti u sklopu turneje podržati 12 gradova-domaćina u razvoju i ulaganjima u projekte solarne energije.

Pozivaju sve građane zainteresirane za sudjelovanje u besplatnoj edukaciji u jednom od gradova turneje da se predbilježe za sudjelovanje putem prijavnog obrasca. Prvi gradovi koje će ZEZ obići u sklopu turneje su Čakovec 19. listopada, Ludbreg 21. listopada i Prelog 26. listopada, a detaljne informacije o održavanju edukacija u svakom gradu i raspored turneje mogu se naći na web stranici Zelene energetske zadruge www.zez.coop.

U Hrvatskom saboru 1.listopada izglasan je o Zakon o tržištu električne energije, važni zakon u zelenoj tranziciji koji prenosi sve odrednice Direktive (EU) 2019/944 Europskog parlamenta i Vijeća od 5. lipnja 2019. o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište električne energije i izmjeni Direktive 2012/27/EU (SL L 158, 14.6.2019.).

Očekuje se i donošenje Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, koji je prošao prvo čitanje, a donosi se u skladu s Direktivom (EU) 2018/2001 Europskog parlamenta i Vijeća od 11 prosinca 2018. o primicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora. Prijedlog tog zakona trebala bi koncem listopada 2021. usvojiti Vlada RH, a stupanje na snagu očekuje se do konca studenoga 2021.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 09:35