EUROPSKI PARLAMENT

Odbor Europskog parlamenta za pravna pitanja usvojio je stajalište o Direktivi o korporativnom izvještavanju o održivosti

Ilustracija

 Sigrid Olsson/Photoalto/Profimedia

Tvrtke će ubuduće snositi veću odgovornost oko svog društvenog, ali i ekološkog utjecaja, barem ako je suditi prema događanjima na Odboru Europskog parlamenta za pravna pitanja.

Naime, taj je odbor, s 22 glasa za i jednim protiv, usvojio stajalište o Direktivi o korporativnom izvještavanju o održivosti (Corporate Sustainability Reporting Directive - CSRD).

Ako ona naposljetku bude dogovorena s vladama Europske unije, tvrtke će u većoj mjeri odgovarati za učinak koji imaju na ljude, ali i sam planet, dok bi investitori i javnost dobili pristup usporedivim, pouzdanim i lako pristupačnim podacima o održivosti.

U spomenutom dokumentu pojašnjavaju se pravila za kompanije i uvode detaljniji zahtjevi o izvještavaju u "obnovljenu" Direktivu o nefinancijskom izvještavanju, i to u skladu s Europskim zelenim planom, navodi se na stranicama Europskog parlamenta. Objavljene informacije trebale bi podlijegati reviziji, trebalo bi im se moći jednostavno pristupiti, a isto tako bi trebale biti pouzdane i usporedive, poručili su zastupnici okupljeni u spomenutom Odboru.

Za razvitak standarda o izvještavanju o održivosti bit će zadužena Europska savjetodavna skupština za financijsko izvještavanje (European Financial Reporting Advisory Group - EFRAG), a standardi bi trebali pokrivati područja zaštite i brige za okoliš, zatim društvena pitanja kao što su rodna jednakost i različitost i upravljanje, ali i antikorupcijske napore.

Zastupnici okupljeni u Odboru složili su se kako će novim pravilima o izvještavanju podlijegati sve velike kompanije, ali i kompanije izvan EU koje djeluje na unutarnjem tržištu Unije. U ovoj fazi, smatraju, male i srednje velike kompanije izvještavanju bi pristupale na dobrovoljnoj bazi.

Uz to su zatražili od Europske komisije da uspostavi dodatne kriterije izvještavanja za kompanije koje djeluju u visoko riskantnim sektorima, kao što su tekstil, poljoprivreda, rudarstvo i minerali, a predlažu isto tako da se kompanijama omogući dodatnih godinu dana za prilagodbu na nova pravila. Prva javna izvješća kompanija svijetlo dana bi trebala ugledati 2025. godine.

"Dugoočekivan od strane lidera u poslovnom i investicijskom sektoru, CSRD je daljnji korak u evoluciji našeg poslovnog modela i investicijske prakse. Uravnoteženi kompromis koji podržava velika većina političkih grupacija trebao bi osigurati da je EU dobro opremljena da održi naše pravne, kompetitivne, okolišne i socijalne standarde i vrijednosti te da pregovara na međunarodnoj razini kako oni ne bi nestali ili pak bili apsorbirani u globalne sustave u kojima vrijede niži standardi", istaknuo je francuski europarlamentarac Pascal Durand (Renew).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:57